REVELION 2016. La mulți ani, România!

Data publicării:
revelion -agerpres 1

FOTO Agerpres

ACTUALIZARE 0:10 Primele minute din 2016, întâmpinate cu focuri de artificii și muzică în principalele orașe din țară:

ACTUALIZARE 23.50 Ultimele minute din 2015, în imagini:


Trecem în noul an alături de românii care petrec în stradă, în cluburi, la munte, chiar şi la mare sau acasă, în familie. Digi24 este în toate aceste locuri. Reporterii Digi24 au fost prezenți în marile oraşe din ţară şi în Capitală, la munte, pe Valea Prahovei unde sunt turiştii pasionaţi de schi, sau în Moldova, unde noul an este întâmpinat tradiţional, cu urători şi poale-n brâu. Ni se vor alătura şi români din străinătate.

Începem drumul către 2016 din Capitală:

La petrecerea de Revelion de anul trecut din Piaţa Constituţiei au participat 100.000 de oameni, pe un ger pătrunzător, de minus 16 grade Celsius. A fost cea mai mică temperatură înregistrată în noaptea de 31 decembrie spre 1 ianuarie din ultimii 70 de ani. Anul acesta, Piața Constituției a fost goală. Minimele în Capitală ajung la -8 grade. Pe bucureşteni, nu frigul i-a ţinut în case, ci decizia Primăriei Capitalei de a tăia de pe lista revelioanelor în aer liber tocmai Piaţa Constituţiei.

Nu mai sunt bani în buget şi pentru petreceri, aşa că cine a vrut concert la miezul nopţii nu a avut decât o şansă - Revelionul din sectorul 3, în parcul IOR, unde s-au strâns circa 3.000 de oameni.

La polul opus petrecerii din Parcul Titan a fost cea organizată în unul dintre cele mai cunoscute şi mai frumoase restaurante din Bucureşti. Restaurat aproape integral în ultimii ani, Carul cu Bere este locul în care a avut loc în această noapte un bal vienez. Cei care au participat au plătit 490 de lei de persoană. „Bal vienez" la Carul cu Bere înseamnă un decor superb, atmosferă festivă, ţinute care să ia ochii şi... evident, delicatese culinare:

Pe de altă parte, sute de oameni au aflat cu câteva ore înainte de Revelion că petrecerea la care se pregăteau să participe, în unul dintre cele mai mari cluburi din Capitală, s-a anulat. Pompierii au descoperit că administratorii urmau să deschidă localul, deşi nu au aviz de funcţionare. Acesta a fost retras încă din noiembrie, când, în urma unui control, au fost descoperite nenumărate nereguli. Coincidenţă sau nu, chiar în momentul în care pompierii au ajuns astăzi la club, pentru un nou control, pe site-ul localului a fost anunţată anularea petrecerii de revelion.


Bucovina este locul în care, probabil, se păstrează cele mai multe tradiţii. De aceea, a devenit în ultimii ani una din cele mai fracventate destinaţii turistice din România. Au fost construite hoteluri şi pensiuni impunătoare, dar datinile au rămas la locul lor. Tradiţia urăturilor din noaptea dintre ani se păstrează cu sfinţenie pe plaiurile Bucovinei, dar nu numai tradiţiile îi cheamă pe turişti în pensiunile bucovinene. Oamenii locului îşi primesc invitaţii cu bucate alese şi multă voie bună. Cei curioşi să vadă cum sunt făcute preparatele tradiţionale au asistat la o demonstraţie din partea gazdelor. Proprietarii pensiunilor au sacrificat porcul chiar în ajun de Anul Nou ca bucatele să fie proaspete.

Mai puţin promovată decât Bucovina şi Maramureşul, zona Munţilor Apuseni este una în care tradiţiile se păstrează de sute de ani. În ultima zi a anului, colindătorii merg din poartă în poartă îmbrăcaţi în costume populare şi gospodinele pregătesc, după reţete de pe vremea bunicilor, pâinea, sarmalele şi celelalte mâncăruri pe care le vor pune pe mesele de Revelion.

La Cluj-Napoca, patinoarul din centru oraşului a rămas deschis şi intrarea gratuită. În plus, Primăria a făcut cinste cu 700 de sticle de şampanie, care au fost deschise la miezul nopţii.

Şi în Bănie a fost petrecere mare de Revelion. La Craiova, în Piaţa William Shakespeare au loc concerte şi au fost pregătite focuri de artificii pentru miezul nopţii.

Orădenii au avut parte de un Revelion modest, organizat însă într-un spaţiu deosebit: în cetatea recent restaurată.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri