Revolte în închisori. Deținuți din 10 penitenciare protestează

Data publicării:
puscarie penitenciar gratii - GettyImages - 7 oct 15

ACTUALIZARE. Numărul penitenciarelor în care au loc proteste a crescut la 10. Printre acestea este și penitenciarul Rahova din Capitală.

Peste 20 de deţinuţi de aici refuză hrana, în semn de solidaritate cu ceilalţi deţinuţi care protestează la alte unităţi din ţară.

Deținuții protestează și la Tulcea.


ACTUALIZARE. La Iași au fost reluate protestele. Și aici, cinci deținuți s-au urcat pe acoperișul clădirii și cer condiții mai bune de detenție.


În Botoșani, șapte deținuți au reușit să urce pe acoperișul unuia dintre corpurile de clădire din penitenciar.

Nemulțumiți sunt și cei încarcerați la Penitenciarul Poarta Albă din judeţul Constanţa. Aici, mai mulţi deţinuţi au refuzat hrana în ultimele două zile, nemulţumiţi de condiţiile din detenţie.

De asemenea, în cursul zilei de marţi, câteva zeci de persoane - rude şi prieteni ai celor aflaţi în detenţie - au protestat în faţa Penitenciarului Poarta Albă, aceştia plecând în momentul în care au sosit poliţiştii, potrivit News.ro.

Protestele din penitenciare au fost declanșate luni seara, la Penitenciarul de Maximă Siguranță din Iași.

De trei zile, deținuții care se plâng de condițiile din închisoare își fac auzite nemulțumirile. Unii au ieșit în curte, alții au rămas în clădire și lovesc cu recipiente din plastic în gratiile închisorii.

Ei au protestat și în cursul nopții, când împotriva lor s-a intervenit în forță, după ce conducerea penitenciarului a solicitat intervenția forțelor de ordine din Ministerul de Interne.

Potrivit unui comunicat al Administrației Penitenciarelor, în total sunt opt penitenciare în care deținuții și-au exprimat nemulțumirea într-un fel sau altul:

Penitenciarul Iași: nu există manifestări violente, 480 de deținuți au refuzat hrana.

Penitenciarul Poarta Albă: nu există manifestări violente, 50 de deținuți au refuzat hrana.

Penitenciarul Botoșani: deținuții își exprimă nemulțumirile prin lovirea gratiilor, 8 deținuți au escaladat pavilionul unei secții de deținere, 43 de deținuți au refuzat hrana, personalul unității a fost alarmat, a fost solicitat sprijinul Inspectoratul pentru Situații de Urgență Botoșani.

Penitenciarul Oradea: nu există manifestări violente, 5 deținuți au refuzat hrana.

Penitenciarul Miercurea Ciuc: nu sunt manifestări violente, 81 de deținuți au refuzat hrana.

Penitenciarul Giurgiu: nu sunt manifestări violente, 1 deținut a refuzat hrana.

Penitenciarul Vaslui: deținuții protestează verbal, 43 deținuți au refuzat hrana, personalul unității a fost alarmat.

Penitenciarul Brăila: nu sunt manifestări violente, 9 deținuți au refuzat hrana.

Având în vedere implicațiile medicale, accentuate și de perioada caniculară, Administrația Națională a Penitenciarelor își exprimă public îngrijorarea față de protestele exprimate sub forma refuzului de hrană. Subliniem că la nivelul tuturor unităților, angajații au purtat discuții individuale și colective cu persoanele implicate în această formă de protest și au încercat identificarea unor soluții care să răspundă problemelor semnalate”, se arată într-un comunicat al ANP.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri