Rezervaţia naturală de care nu ştie nimeni

Data publicării:
tasad

Câţiva localnici s-au gândit sa transforme satul în obiectiv turistic înca din 2008. Atunci au aflat de la cercetătorii Muzeului Ţării Crişurilor că satul lor are un potenţial turistic nu doar datorită vestigiilor istorice, ci şi a sedimentelor paleontologice găsite în zonă. Iniţiatorul proiectului este Gavril Bobşe, un pensionar de 63 de ani, care în copilarie visa să se facă arheolog.

„Prima dată am pus mână de la mână şi am ridicat un catarg pentru a arbora drapelul României pe cel mai înalt punct din zona satului nostru şi o troiţă, urmând ca după aia să creăm acel muzeu mic în care am adunat toate lucrurile pe care le-am găsit prin sat”, spune Gavril Bobşe.

În zona satului Tăşad, cu 13 milioane de ani în urmă, exista o mare în apele căreia trăiau numeroase nevertebrate. Câteva fosile sunt expuse la muzeul din sat. Atracţie turistică pot deveni şi peşterile care au fost săpate de ape în pereţii calcaroşi. Tot la muzeu sunt expuse şi lucruri din epoca dacică.

În zonă însă nu există nici o pensiune sau restaurant. În schimb, localnicii sunt dispuşi să primească turiştii în gazdă.

Pentru că la nivel local nu sunt bani pentru amenajarea zonei, de promovarea turistică se ocupă Consiliul Judeţean Bihor.

„S-a început în urmă cu un an şi jumătate investiţia pe drumul care duce la Tăşad. În momentul de faţă este blocată din cauza lipsei de finanţare”, spune Horia Carţiş - directorul de cabinet al preşedintelui Consiliului Judeţean Bihor.

În plus, indicatoarele turistice au fost furate la doar câteva săptămâni după ce fuseseră montate. Rezervaţia Naturală Tăşad se află la 22 de kilometri de Oradea şi 14 kilometri faţă de Băile Felix.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri