România are sub 1% din hotelurile Europei

Data publicării:
hoteluri 21 08 2015 captura

Cifrele sunt puţin înşelătoare pentru că pe litoral au fost aproape 100.000 de oameni doar de 1 mai, deci jumătate din toţi într-un weekend. Ne lăudam că avem şi mare şi munte, o deltă frumoasă, castele şi mănăstiri dar nu prea avem hoteluri. În România nu sunt nici măcar 1% din unităţile de cazare din Europa. Iar oferta slabă e de fapt radiografia cererii mici pentru vacanţe aici.

Mai bine de 570.000 de unități de cazare operează la nivelul întregii Uniuni Europene. Dintre acestea în România se găsesc doar 5.300, astfel că în turismul european felia țării este de doar 0,9 procente. Țări mai mici, cu un relief mai dezavantajos și populații mai puțin numeroase se pot lăuda totuși cu un număr mult mai mare de unități de cazare.

Ziarul Financiar dă exemplul Cehiei, care deși are o populație de două ori mai mică și o suprafață de trei ori mai mică, deține un număr aproape dublu de hoteluri, pensiuni sau campinguri. Turiștii i-au adus anul trecut aproximativ 5,2 miliarde de euro iar mare parte din sumă e generata într-un singr punct, Praga. E bine promovată și ușor accesibilă. Orașul a fost vizitat anul trecut de 8 milioane de turiști, de patru ori mai mult decât a primit toată România. Dar Cehia nu este singura țară care aruncă România în umbră.

Și alte state foste comuniste, care au tot 25 de ani de deschidere către exterior, reușesc să ne depășească cu ușurință. Polonia are de două ori mai multe unități de cazare iar Croația, de 12 ori mai multe. În vreme ce turismul românesc a bătut pasul pe loc, Croația s-a ridicat la nivelul de destinație majoră de vacanțe atât pentru europeni cât și pentru turiștii din afara uniunii. Cu mai bine de 65.000 de hoteluri, hosteluri sau pensiuni, Croația a reușit să aibă o capacitate de cazare net superioară unor țări cu renume în turism. În mica țară de la Adriatică s-au construit mai multe unități de cazare decât în Franța, Spania, Germania și de trei ori mai multe decât în Austria. Are un mare avantaj,o deschidere largă la mare și multe insule. 7,5 miliarde de dolari e suma pe care a încasat-o Croația anul trecut din turism și totuși nu e cea mai performantă țară europeană în acest domeniu.

Marea Britanie are peste 87.000 de unități de cazare iar Italia peste 150.000. Milioane de străini aleg aceste țări pentru concedii însă o mare parte din cerere vine și din interior. Nivelul mare de trai din Occident face ca weekend-urile petrecute la mare sau la munte să fie accesibile unei părți mari a populației. 70% dintre danezi, olandezi și elvețieni pleacă în fiecare an cel puțin 4 nopti în vacanță. În Franța, Germania și Finlanda ponderea celor care își iau concedii e de peste 60%. La polul opus e România. Doar unul din 10 români pleacă în vacanță măcar 4 nopți. Puterea slabă de cumpărare face ca majoritatea să meargă undeva în România.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri