România, din nou atacată de hackeri

Data publicării:
01032013 20hackeri-52377

Atacul cibernetic semnalat recent are un impact mai mare decât Red October, prin nivelul tehnologic, are relevanţă în planul securităţii naţionale a României şi este realizat de o entitate care prezintă caracteristicile unui actor statal, a declarat, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al SRI, Sorin Sava.

Anunțul privind noul atac informatic a fost făcut de Kaspersky Lab România, subsidiara grupului rus Kaspersky.

Hackerii s-au folosit de o aplicație de tip malware, creată pentru a spiona şi colecta informaţii geopolitice confidenţiale, spune SRI. Au fost vizate mai multe „organizații guvernamentale” din Europa. Malware-ul este o aplicaţie software creată pentru a fi instalată şi a rula pe un sistem informatic fără consimţământul proprietarului.

Potrivit şi estimărilor SRI, atacul are cu certitudine relevanţă în planul securităţii naţionale a României prin profilul entităţilor compromise, motiv pentru care, în prezent, Serviciul, prin echipele specializate de reacţie la atacuri cibernetice, întreprinde măsuri specifice pentru identificarea tuturor entităţilor afectate, evitarea consecinţelor şi stoparea atacului, după cum a declarat Sorin Sava.

Compania Kaspersky Lab, specializată în produse pentru securitatea informatică, informa, la sfârșitul anului trecut, că a detectat o campanie de spionaj cibernetic care vizează de cinci ani ţări din Europa de Est şi foste state sovietice, printr-un program creat de experţi rusofoni. Campania, care avea numele de cod „Octombrie roşu", viza „reprezentanţe diplomatice, administraţii şi institute de cercetare ştiinţifică".

Aceste atacuri sunt foarte periculoase la adresa securității, explica în ianuarie purtătorul de cuvânt al SRI. Elevizează preluarea controluluiasupra anumitor rețele, calculatoare, se încearcă extragerea unor date privind anumite politici ale firmelor sau ale statului, se urmărește modul de luare a deciziilor la nivelul instituțiilor. Hackerii încearcă să se sustragă parole de acces sau de autentificare, pentru a obține accesul la sistemele informatice.

Scandalul IPROMIN

Nu este însă primul caz de spionaj economic. În octombrie anul trecut, resursele minerale ale României au fost în centrul unui alt scandal de spionaj.

Uncetăţean rus a fost prins pe Aeroportul Otopenişi reţinut pentru spionaj. El încerca să iasă din ţară cu documente şi hărţi geologice clasificate privitoare la zăcămintele de cupru şi metale rare ale României.

Trei persoane, între care cetățeanul rus, au fost acuzate atunci de spionaj economic în favoarea Federației Ruse. Angajații unei firme din România ar fi divulgat mai multe documente clasificate privind rezervele de cupru ale României. Ambasada Rusiei a anunțat însă că nu deține nicio informație despre reținerea vreunui cetățean rus și a cerut clarificări de la MAE. La rândul său, societatea IPROMIN a negat orice implicare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri