România, exclusă de la Eurovision 2016. TVR ar putea pierde drepturile de a transmite Jocurile Olimpice de la Rio

Data publicării:
Eurovision-2016-Stockholm-logo

 

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a spus că guvernul nu a găsit o soluție „tehnică și legală” pentru a face plata în 24 de ore, termenul pe care l-a avut la dispoziție.

Din păcate nu am găsit soluția tehnică și legală, dincolo de soluția financiară, nu am găsit în primul rând soluția tehnică legală prin care o eventuală plată să poată fi făcută. Ne pare rău să constatăm acest lucru, dar adresa a sosit la noi abia în aceste zile. E o problemă de ani de zile, trebuia rezolvată de ani de zile, sunt datorii de ani de zile și e cumva inechitabil să fie acuzat acest guvern, să fie acuzat că nu a plătit o datorie care de ani de zile zace prin diverse sertare”, a spus Dan Suciu.


Datoriile televiziunii se ridică la 16,5 milioane de euro, potrivit fostului director interimar al TVR. Site-ul Eurovision.tv vorbește despre 16 milioane de franci elvețieni.

Inițial, termenul-limită pentru plata tranșei de 10 milioane de franci era 20 aprilie. A fost prelungit însă cu o zi, până pe 21 aprilie, dar suma nu a fost plătită.

Este vorba de datorii acumulate din 2008, a spus Irina Radu, fost președinte interimar al TVR. Un comunicat al European Broadcasting Union vorbește însă de datorii care datează din ianuarie 2007.

Pe de altă parte, a spus aceasta, România și-a plătit taxa de participare la concursul Eurovision de anul acesta, a mai spus Irina Radu.

România își pierde, de asemenea, dreptul de a transmite competiții sportive care erau contractate, inclusiv Campionatul European de Fotbal din 2016 și Jocurile Olimpice de la Rio.

În TVR s-a ajuns la situația în care nu mai există motorină pentru deplasările echipelor în teritoriu, a mai spus Irina Radu. „Am ajuns la fundul sacului”, a adăugat ea.

Irina Radu a mai spus că reprezentanții televiziunii publice se vor întâlni astăzi, la ora 16.00, cu cei ai Ministerului de Finanțe, pentru a căuta o soluție.

European Broadcasting Union, care transmite Eurovision și mai multe competiții sportive, începe demersurile pentru eliminarea României din EBU, ceea ce este o premieră, a adăugat fostul președinte interimar în TVR.

Selecţia naţională Eurovision România 2016 a fost câștigată de Ovidiu Anton care a strâns 6.585 de voturi, fiind urmat de Vanotek feat. The Code & Georgian, cu 4.702 de voturi, şi Florena, cu 3.491 de voturi.

Câştigătorul a mai concurat în ultima etapă a competiţiei naţionale cu Doru Todoruţ şi Irina Baianţ, clasaţi pe locul 6, MIHAI (Mihai Trăistariu), situat pe locul 5, şi trupa Dream Walkers, ocupantă a locului 4.

Concursul muzical Eurovision 2016 se va desfăşura la Stockholm, Suedia, pe 10, 12 şi 14 mai. În competiţie s-au înscris 43 de ţări, cu trei mai multe decât la ediţia precedentă.

România ar fi trebuit să participe în a doua semifinală a concursului, cea din 12 mai, alături de Albania, Bulgaria, Danemarca, Georgia, Slovenia, Norvegia, Ucraina, Belgia, Letonia, Belarus, Irlanda, Elveţia, Macedonia, Australia, Lituania, Polonia, Israel şi Serbia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri