România, printre ţările UE ale căror termocentrale pe cărbune au provocat cele mai multe decese în străinătate

Data publicării:
Turceni Termocentrala agerpres 8028331

 

Foto: Agerpres

În total, termocentralele pe cărbune din UE au provocat 22.900 de decese premature, precum şi zeci de mii de cazuri de boli cardiace, bronşite şi cancer, ce au presupus costuri cu îngrijiri medicale de militare de euro.

„Mai multe de jumătate dintre decesele premature din UE provocate de arderea cărbunelui pot fi atribuite unui număr de 30 de centrale”, se arată în raport.

În ceea ce priveşte costurile medicale, acestea s-au ridicat în 2013 „între 32,4 miliarde şi 62,3 miliarde de euro”, se adaugă în document.

În aceste condiţii, „mitul potrivit căruia cărbunele este o sursă de energie ieftină” dispare, a declarat Anne Stauffe, directoare adjunctă a unuia dintre ONG-urile care au redactat raportul, HEAL.

Ţările ale căror centrale au provocat cele mai multe decese dincolo de frontierele lor sunt Polonia (4.690 de decese premature în străinătate), Germania (2.490), România (1.660), Bulgaria (1.390) şi Marea Britanie (1.350).

La polul opus, cele mai afectate cinci ţări de poluare provenită de la termocentralele cu cărbune din ţările învecinate sunt Germania (3.600 de decese premature în total), Italia (1.610), Franţa (1.380), Grecia (1.050) şi Ugaria (700).

„Franţa are puţin cărbune în mixul energetic, dar este afectată gravă de centralele vecinilor săi”, se subliniază în raport.

Particulele fine reprezintă „ingredientul cel mai toxic” al poluării cu cărbune şi au provocat circa 19.000 de decese, adică 83% din total.

Aceste particule, cu un diametru sub 2,5 microni, intră profund în sistemul respirator şi în sânge. Ele se pot deplasa departe de locul unde sunt emise, pe distanţe de “sute de kilometri”, amintesc autorii raportului, subliniind că aproape 12.000 de cazuri noi de bronşită au fost înregistrate în 2013.

În ceea ce priveşte mercurul produs de arderea cărbunelui, acesta a “afectat sistemul nervos al mii de feţi în Europa în fiecare an”, potrivit raportului.

„Poluarea aerului este responsabilă de milioane de morţi în toată lumea”, iar încălzirea climatică va „exacerba problema”, a subliniat reprezentantul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) în UE, Roberto Bertollini.

De altfel cărbunele a dus la 18% din emisiile de gaze cu efect de seră din UE în anul 2014.

Raportul “Norul negru al Europei: cum ţările care folosesc cărbune îşi îmbolnăvesc vecinii” analizează impactul asupra sănătăţii pe care l-au avut în 2013 termocentralele pe cărbune din UE pentru care au fost făcute publice datele, adică 257 din totalul de 280.

Raportul a fost realizat de patru ONG-uri: le WWF, Climate Action Network, HEAL (Alianţa pentru Sănătate şi Mediu) şi Sandbag. 

Comunitatea internaţională şi-a luat angajamentul să limiteze încălzirea climatică la două, chiar 1,5 grade Celsius faţă de nivelul preindustrial.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri