România solicită suplimentarea trupelor NATO în estul Europei

Data publicării:
harta importanta strategica romania

„Aşteptările noastre vizează o redistribuire a capacităţilor militare, lucru care include şi teritoriul României”, a declarat Titus Corlățean pentru AFP. „Acest lucru acoperă toate aspectele: maritim, aerian şi terestru”, a precizat șeful diplomației române.

Cererea ministrului de externe vine în contextul în care Alianţa Nord Atlantică îşi sporeşte prezenţa militară în estul Europei. Situaţia din România este cu atât mai delicată cu cât pe teritoriul nostru este scutul antirachetă ce va deveni operaţional anul viitor.

(Întrevederea secretarului de Stat Bogdan Aurescu cu Mike Rogers, președintele Subcomitetului pentru forțele strategice din Camera Reprezentanților) sursa foto: mae.ro

De altfel, secretarul de stat în MAE Bogdan Aurescu, cel care a condus negocierile cu SUA pentru scutul antirachetă, se află zilele acestea la Washington, unde a avut o serie de întrevederi cu oficiali ai Administrației americane și cu congresmeni - de la care încercă să obțină includerea României în programul Visa Waiver.

Miercuri, Bogdan Aurescu a avut o întrevedere cu Victoria Nuland și, potrivit unui comunicat al MAE, „a argumentat asupra necesităţii unei creşteri a prezenţei SUA (şi NATO) în statele aliate de la frontiera estică a Alianţei, inclusiv în România”. Cei doi oficiali au discutat totodată, în context, aspecte care ţin de dimensiunea politico-militară şi de securitate a Parteneriatului Strategic, mai spune comunicatul MAE. Întâlnirea lui Bogdan Aurescu cu Victoria Nuland a avut loc chiar în ziua în care înaltul oficial al Departamentului de Stat a fost audiat în Congres pe tema Ucraina.

SUA, convinse de implicare serviciilor secrete ruse în Ucraina

„Incidentele (din Ucraina) nu sunt o serie de evenimente spontane, ci o campanie de separatism şi sabotaj orchestrată împotriva Ucrainei, cu ajutorul serviciilor de securitate ruse", a declarat Victoria Nuland în fața congresmenilor. Ea a reiterat apoi acuzaţiile Washingtonului privind implicarea Rusiei în violenţele din estul Ucrainei. „Departe de a fi o serie de evenimente spontane, aceste incidente poartă marca unei campanii orchestrate de instigare la separatism şi la sabotare a statului ucrainean cu ajutorul serviciilor secrete ruse", a spus Nuland. De asemenea, ea a afirmat că Statele Unite deţin informaţii privind „încălcări ale drepturilor omului în Crimeea”, după anexarea acesteia de către Rusia.

O întâlnire a reprezentanţilor Statelor Unite, Rusiei, Uniunii Europene şi Ucrainei pe tema crizei ucrainene ar urma să aibă loc la 17 aprilie, la Viena. Moscova a cerut ca la reuniune să participe şi liderii comunităţilor proruse din estul Ucrainei. Catherine Ashton, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, a confirmat participarea la reuniune, la fel ca ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, secretarul de Stat american, John Kerry, şi şeful diplomaţiei ucrainene, Andrei Deşciţa.

Totuși, Washingtonul a exprimat scepticism, miercuri, în legătură cu eventualele rezultate ale reuniunii . „Trebuie să mărturisesc că nu avem aşteptări mari de la această reuniune, dar credem că este important să lăsăm deschisă această portiţă diplomatică”, a declarat Victoria Nuland.

Ce spune NATO

Dacă Rusia doreşte un dialog real, primul pas trebuie să fie retragerea trupelor”, a declarat, joi, secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen. „Rusia are aproximativ 40.000 de militari staţionaţi pe frontiera Ucrainei; aceşti militari nu participă la exerciţii, ci sunt pregătiţi de luptă", a acuzat, la rândul său, Rasmussen, aflat la Praga.

Ne concentrăm pe apărarea şi protejarea aliaţilor noştri. Acesta este motivul pentru care am luat măsuri pentru consolidarea apărării colective, a apărării aeriene, detaşând avioane de supraveghere”, a declarat secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen.

De altfel, NATO are deja în plan reconfigurarea trupelor. Cum vor fi dispuse ele vom afla săptămâna viitoare.

Distrugătorul USS Donald Cook a trecut prin strâmtoarea Dardanele la primele ore ale dimineţii. El s-a alăturat în Marea Neagră unei alte nave de război, USS Truxtun, a cărei misiune a fost prelungită. Prezenţa lor este un răspuns la tensiunile din Ucraina, care provoacă îngrijorare în România, Polonia şi în ţările baltice.

Pe de altă parte, 17 avioane de vânătoare vor ajunge în iunie la o bază din Polonia. Ele vor participa la o serie de exerciţii militare şi se vor alătura celor 16 aparate F-16, staţionate deja la baza respectivă.  

Ce spune Rusia

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că desfășurarea de forțe NATO în țările europene estice din apropierea Rusiei ar încălca acordurile dintre Moscova și Alianță. Lavrov a spus că însuși faptul că NATO discută despre desfășurarea de trupe sau instalații pe teritoriile „imediat adiacente” Rusiei contravine Actului fondator pe care Rusia și NATO l-au încheiat în 1997, atunci când s-a stabilit Consiliul NATO-Rusia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri