România, sub scutul NATO

Data publicării:
romania nato 02.01

România va juca şi anul acesta un rol strategic pe harta securităţii mondiale. În ciuda valului de critici din partea Rusiei, scutul antirachetă american, instalat în România va fi funcţional. La baza de la Deveselu, lucrarile sunt aproape de final. Scutul antirachetă va deveni operational în doar cateva luni. Oficialii americiani au dat asigurări că termenul stabilit va fi respectat. Baza de aici a trecut sub comanda forţelor navale americane încă din octombrie anul trecut. Aproximativ 200 de militari americani vor lucra în această nouă facilitate.

În baza militară din judeţul Olt vor fi montate rachete cu un rol devensiv, ce vor fi lansate numai în situaţia în care alte proiectile ostile vor ameninţa spaţiul aerian al NATO. Chiar şi aşa, oficialii ruşi susţin că, prin instalarea scutului antirachetă, se încalcă tratelele internaţionale.

"Statele Unite plănuiesc să înceapă deplasarea lansatoarelor de rachete pentru apărare în România şi Polonia anul viitor (N.R. - 2015), sisteme care pot fi folosite pentru lansarea rachetelor ofensive cu rază medie de acţiune, cum ar fi rachetele Tomahawk. Din nefericire, Washingtonul pretinde că nu sesizează îngrijorările Rusiei. Credem că acest subiect referitor la acord trebuie rezolvat prin canale diplomatice, opus "diplomaţiei prin megafon" declara ministrului de Externe din Rusia, Serghei Lavrov.

Hari Bucur Marcu,expert în securitate naţională: "este o nesiguranţă explicabilă , dar nu este acceptabilă din punct de vedere internaţional. De ce? Federaţia Rusă în loc să insiste pe cooperare şi pe dialog pentru a se lămuri dacă este sau nu o ameninţare la adresa ei o creştere de putere militară cum este România sau Polonia, în loc să facă acest lucru, recurge la ameninţări."

Din perspectiva diplomaţiei de la Bucureşti, amplasarea scutului antirachetă în România arată clar drumul pe care ţara noastră va merge şi în următorii ani. Bogdan Aurescu, ministrul de Externe al Românie: "De ce acest sistem provoacă ingrijorare sau provoacă preocupare la Moscova? Pentru că el reprezintă în România, prin baza de la Deveselu, o prezenţă permanentă americană pe teritoriul României, o garanţie de securitate pe care România o are şi care arată că, de fapt, reprezintă garanţia faptului ca România nu se va intoarce sub o altă sferă de influenţă".

Anul acesta, România rămâne un partener importat şi în noua misiune NATO din Afganistan care-şi propune să anteneze şi să asiste armata afgană. Traian Băsescu, fostul preşedinte al României:" Avem la dispoziţia operaţiunii Resolute Support 200 de militari care vor fi instructori. Ne asumăm şi misiunea de protecţie a forţelor în perimetrul şi în vecinătatea aeroportului Kandahar, ceea ce înseamnă 420 de militari peste cei 200 deja aprobaţi care din luna martie, din 15 martie, îşi vor începe misiunea de protecţie a forţelor la Kandahar".

Hari Bucur Marcu,expert în securitate naţională:" Vestul, de data aceasta, nu abandonează Afganistanul. Asta e ideea din punctul de vedere al Afganistanului, ci continuă să aibă o prezenţă în uniformă pentru ca să asiste guvernul afgan în a crea o naţiune paşnică."

Tot în 2015 se va înfiinţa în România şi un comandament regional al NATO care va avea rolul de a coordona trupe în situaţia unei intervenţii rapide. Mai mult, generalul Ben Hodges, comandantul fortelor armate americane din Europa, a declarat că ar putea fi trimise tancuri care să staţioneze în România sau Polonia. Toate aceste planuri au fost stabilite la summitul NATO, din septembrie anul trecut.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri