Românii din Franța, speriați de atentate

Data publicării:
restaurant gloante geam spart atentate paris franta GettyImages-497244176

Raluca Lucaciu a plecat în Franţa prin programul Erasmus în această vară. Tânăra de 20 de ani din Oradea studiază Psihologia timp de un an în oraşul Reims, aflat la puţin peste 140 de kilometri de Paris. Povesteşte cu groază că trebuia să fie vineri în capitala Franţei

Trebuia să ajung în Paris de vineri dimineaţă până duminică seara, dar am avut nişte probleme cu cardul şi nu am putut să plătesc transportul până la Paris şi am zis că rămân aici, acum chiar mă simt norocoasă că am făcut alegerea asta.”, povestește Raluca Lucaciu, studentă în Franța.

Din noaptea tragediei Raluca este neliniştită: „Sunt destul de agitată şi cu somnul am tot aţipit, m-am trezit şi tot aşa, sper să se liniştească apele şi să se revină la normal.”

Maria locuieşte în arondismentul 16 din Paris. Imediat ce a aflat de atentate a început să-şi sune îngrijorată prietenii şi pe ceilalţi români pe care îi cunoaşte. Femeia din judeţul Bistriţa-Năsăud lucrează de 14 ani în Franţa. „Am început să ne sunăm între noi, cunoştinţele din Paris. Normal că te cuprinde o panică totală, ştiind că oricând şi în orice moment tu poţi să fii acolo. Noi, românii care lucrăm majoritatea, mai ales femeile, suntem mai tot timpul în mijloacele de transport, în aglomeraţia Parisului, în marile gări.”, spune ea.

Elena Ocenic a plecat din Sibiu în urmă cu şase ani şi s-a stabilit în Paris. Este membră a Centrului pentru Acces la Expertiza Studenţilor şi Absolvenţilor Români din Franţa. Tânăra spune că nu se mai simte în siguranţă în capitala Franţei.

Vă spun cu sinceritate că de șase ani de când stau în Paris, e prima dată când am intrat cu frică în casă, ceea ce nu mi s-a mai întâmplat niciodată înainte. Suntem puţin sub şoc, s-a întâmplat la câteva cartiere de locul în care locuim şi s-au întâmplat aceste atacuri în cartiere pe care le frecventăm în mod obişnuit”, povestește Elena.

În Franţa trăiesc aproximativ 200 de mii de români.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri