Românii, la mâna hackerilor. Anul trecut au fost atacate peste două milioane de computere

Data publicării:
Computer concurs-Mfax-3

Cifrele oficiale arată că unul din şase IP-uri, adică adresele unice ale computerelor conectate la internet, este atacat de hackeri.

Experţii în securitate cibernetică spun că pe măsură ce programele anti-virus avansează, cei care sparg calculatoarele simt o nouă provocare. Găsesc şi ei metode noi să ajungă în computerele noastre.

Culmea ironiei, cu cât viteza internetului este mai mare, cu atât se înmulţesc atacurile cibernetice, spun specialiştii. Iar România era anul trecut pe locul patru în lume la acest capitol. Aşa se explică şi numărul uriaş de incidente: peste 43 de milioane. Soluţii există: actualizarea permanentă a sistemelor de apărare.

Este foarte grav. Hackerii care ajung în calculatoarele românilor, le folosesc ca paravan pentru pentru operațiuni ilegale, pentru spălarea banilor, pentru terorism”, atrage atenția Bogdan Botezatu, expert în securitatea cibernetică.

Cele mai atacate sunt bazele de date ale băncilor şi ale corporaţiilor. Ravagii fac, însă, şi atacurile împotriva userilor obişnuiţi. Aceştia descarcă diverse aplicaţii de pe siteurile pe care le vizitează, fără să ştie că îşi pot instala în calculator un program care îi spionează.

Poți intra chiar în contact direct cu vitima. Poţi să-i trimiţi un mesaj” și să îi ceri bani, mai spune Bogdan Botezatu.

Cele mai expuse sunt computerele cu sisteme de operare învechite şi cele care nu au antiviruşi.

În România, peste 50 la sută din totalul sistemelor IT sunt vulnerabile în faţa hackerilor.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri