Sanda Manu, portretul unuia dintre cei mai mari profesori de teatru din România

Data publicării:
sanda manu cu sigla

Puţini ştiu care este povestea din spatele Sandei Manu, cea care i-a format pe mulţi dintre actorii de top ai României. Fata celebrului actor Ion Manu a fost crescută după toate regulile vremii, cu guvernantă şi educaţie aleasă, dar ţinută departe de lumea teatrului. Cu toate astea, misterul acestei profesii a atras-o ca un magnet.

M-am dus acasă şi le-am spus părinţilor mei că dau la teatru. Şi a fost o tragedie, era la începutul verii, examenul era toamnă, tata s-a îmbolnăvit, a făcut un infarct. Dar am dat”. Şi a picat. „Trebuia să cad, eram foarte proastă. Dacă eu aş fi fost în comisie, să mă văd, să văd aşa o fetiţă... aş fi trântit-o, evident“, a mărturisit Sanda Manu.

A intrat însă la Facultatea de Regie şi a fost fascinantă de această meserie. Ironia este că, deşi nu a avut talent pentru actorie, din mâinile ei au ieşit mari actori ai scenei româneşti.

Oana Pellea îşi aminteşte, la Bonton”, de prima zi ca studentă a doamnei profesoare: „A intrat cu catalogul şi l-a pus aşa pe bancă şi a zis: da, cu mine o să lucraţi patru ani. Tu eşti fata lui Pellea. Şi pentru că eşti fata lui Pellea, ţie o să-ţi fie cel mai greu. Tu o să speli pe jos în clasă, tu îmi arunci mucurile de ţigară, tu aeriseşti clasa. Da? Ca să fie clar. Ca nu cumva cineva vreodată, dintre colegii tăi, care şi aşa gândesc că ai intrat pe pile, sau din oamenii din Institut, să se mai gândească la aşa ceva. Deci te anunţ, o să-ţi fie cel mai greu”.

Duminică, de la 17.30, la „Bonton”, vă invităm să intraţi în universul Sandei Manu, un regizor talentat, dar mai ales un dascăl cu vocaţie, care a deschis drumurile a zeci de actori români.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri