Sârbii pleacă în vacanță de pe aeroportul din Timișoara

Data publicării:
timisoara

Să presupunem că locuiți în Timișoara și vreți să vizitați Barcelona săptămâna viitoare. Dus-întors, o să vă coste cam 240 de euro cu tot cu taxele de aeroport. Dacă un locuitor al Belgradului vrea să meargă la Barcelona tot atunci, trebuie să scoată plătească aproape 290 de euro. Pentru vecinii sârbi mai există însă o soluție.

De la Belgrad la Timișoara sunt în jur de 150 de kilometri şi un șofer poate să parcurgă această distanță în ceva mai mult de două ore. Cu tot cu banii de benzină, turistul sărb plătește mai puțin decât dacă ar lua avionul din Belgrad. Este unul dintre motivele pentru care în ultimii ani, mai multe companii de transport din Serbia și România au început să pună la dispoziția clienților curse între cele două orașe. Pentru 15 sau 20 de euro, un sârb poate fi luat din fața casei sale și dus cu un microbuz la orice adresa din Timișoara şi invers.

Agențiile de turism din Serbia au profitat la rândul lor de pe urma zborurilor mai ieftine de la noi și își trimit clienții în vacanță folosind curse de pe Aeroportul din Timișoara.

„Am început în 2009. Mai întăi la Roma, apoi la Barcelona. Avem city-break-uri. Se pleca de la Belgrad către Timișoara cu autocarul sau microbuzul, și de la Timișoara se lua cursa către Roma”, spune Milos Jankovic, managerul unei agenții de turism din Serbia.

Compania lui Milos Jankovic trimite în România cam 200 de turiști pe an, însă mai sunt și alte agenții care fac același lucru. Numărul pasagerilor sârbi de pe aeroportul din Timișoara a ajuns anul trecut la peste nouă mii. E drept că nemții sunt de zece ori mai mulți, însă aceștia vin la noi să facă afaceri.

Sârbii au la Belgrad un aeroport mult mai mare și în plus, își fac concediile de vară în special pe litoralul din Muntenegru, unde pot ajunge și cu mașina. De la Timișoara nu există curse directe către această destinație, însă sârbii care vin la noi găsesc zboruri ieftine către Grecia sau Spania.

Cu sau fără aportul turiștilor sărbi, traficul pe aeroportul Timișoara a crescut foarte mult în ultimii ani.

„Acest trend continuă și în 2016. Avem date certe că avem o creștere pe primul trimestru față de anul trecut de 10%. Estimăm pentru anul acesta la un milion 100 mii de pasageri”, spune Dan Idolu, directorul general al Aeroportului Timișoara.

Aeroportul din Timişoara a fost modernizat recent. Pistele au fost mărite, la fel și numărul terminalelor de îmbarcare. Lucrările au coszaz 2,3 milioane de euro, dar, în final, au atras tot mai multe companii aeriene și doar anul trecut, de pe aeroportul Timișoara s-a putut zbura către 22 de destinații noi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri