Scandalul de la FIFA, impact în sistemul bancar

Data publicării:
fifa sediu sigla gulliver getty images-1

Barclays, HSBC şi Standard Chartered sunt cele trei bănci care apar în raportul procurorilor americani, în urma căruia şapte foşti şi actuali oficiali FIFA au fost arestaţi săptămâna trecută. Potrivit informaţiilor apărute în presa britanică, bancherii cercetează acum mai multe tranzacţii, unele şi de sute de mii de euro, derulate de companii de marketing către oficiali sau confederaţii care ţin de FIFA. Datele cuprinse în raportul procurorilor americani nu incriminează în niciun fel cele trei instituţii financiare, însă, potrivit oficialilor celor trei bănci, aceştia vor să se asigure că nu există nimic suspect în legătură cu aceste tranzacţii.

Nu este singurul efect pe care scandalul de corupţie de la FIFA îl produce în Marea Britanie. Federaţia Engleză de Fotbal ameninţă cu boicotarea Campionatului Mondial din 2018, din Rusia, în semn de protest faţă de realegerea lui Sepp Blatter ca preşedinte al Federaţiei Internaţionale.

„O opţiune ar fi să ne retragem din Cupa Mondială, dacă este organizată de FIFA sub actuala conducere. Acesta este un pas foarte mare. Federaţia Engleză de Fotbal, alte naţiuni şi alte asociaţii de fotbal din întreaga lume trebuie să îl ia în considerare”, a declarat John Whittingdale, Secretarul britanic pentru Cultură, Media şi Sport.

Africa de Sud recunoaşte că a dat bani FIFA

Pe de altă parte, o declaraţie cel puţin surprinzătoare vine din Africa de Sud, ţară acuzată că a plătit sume importante către oficiali ai FIFA în schimbul voturilor cu ajutorul cărora a câştigat organizarea Campionatului Mondial din 2010. Federaţia de fotbal din Africa de Sud recunoaşte că a virat, în 2008, 10 milioane de dolari într-un cont deţinut de Confederația Americii de Nord, Centrale și Caraibe. Forul respectiv era condus la acea vreme de Jack Werner, unul dintre oficialii arestaţi săptămâna trecută. Oficialii sud-africani spun însă că nu este vorba despre mită, banii fiind destinaţi dezvoltării filialei Confederaţiei de pe continentul american.

În total, 14 actuali şi foşti oficiali FIFA sunt acuzati de corupţie. Împotriva suspecţilor au fost formulate aproximativ 47 de captele de acuzare, printre care spălare de bani, înşelăciune, fraudă şi fapte de corupţie comise în ultimii 24 de ani în legătură cu atribuirea organizării unor ediţii ale Cupei Mondiale de fotbal şi cedarea drepturilor TV şi de publicitate. Prejudiciul ar depăşi 150 de milioane de dolari.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri