"Scriitorii din penitenciar"| C.T. Popescu: Vreau să-l văd pe acel parlamentar care va îndrăzni să anuleze această ordonanţă

Data publicării:
cristian tudor popescu captura 2

Intervenţia ministrului Justiţiei este ce trebuia, când trebuia, în viziunea dumneavoastră?

Cristian Tudor Popescu: Da. Gândiţi-vă dacă cei care au păstorit lucrările ştiinţifice ale infractorilor din ultimii ani, pe baza cărora au ieşit mai repede din puşcărie, ar fi trimişi în judecată acum, în urma cercetărilor DNA, care s-au declanşat împotriva aşa zişilor demnitari, precum şi împotriva editurilor care au publicat. Dar dacă de pildă ar fi judecaţi şi condamnaţi, vă daţi seama ce specialişti sunt aştia în a produce cărţi de puşcărie în timp record? Îndată ce ar intra la rândul lor după gratii, probabil că în două săptămâni ar produce 10 cărţi.

Pe de altă parte, la cât durează o anchetă şi un proces în România , la vremea respectivă am avea un alt parlament şi un alt guvern. Vă aşteptaţi ca această decizie de abrogare prin ordonanţă de urgenţă a prevederii în cauză să stea multă vreme în picioare?

CTP: Vreau să văd şi eu cine o contrazice, cine o va anula, vreau să-l văd pe acel parlamentar care va îndrăzni să anuleze această ordonanţă. Sunt scriitor profesionist şi mă aflu în acest moment din punct de vedere cultural legal sub nivelul unui infractor. Pentru că dacă eu scriu o carte şi o public, în calitate de scriitor în libertate, nu primesc de la stat nimic pentru faptul că scriu o carte. Şi vă asigur că marea majoritate a scriitorilor din România nu pot trăi din scris cărţi. Domnii parlamentari au vrut anul trecut să introducă un timbru cultural prin care să scumpească şi mai mult cărţile, reducând şansa ca ele să fie vândute şi şansa ca eu, scriitor, să încasez drepturile de autor. Deci infractorul care produce o carte primeşte 30 de zile de scutire din pedeapsă de la statul român. Dacă raportaţi acum cât fură în medie inşii aflaţi după gratii în ultii ani, la câte zile de puşcărie au de executat şi înmulţiţi cu 30 de zile per carte cu câte cărţi produc, veţi vedea că sunt plătiţi la pagină mai bine decât orice laureat Nobel pentru literatură. Prin urmare, ultimul infractor în acest moment, din punctul de vedere al legii din România, este deasupra celui mai bun scriitor.

Cum vă explicaţi că povestea aceasta a stat în picioare şi a ajutat atâţia deţinuţi să iasă din închisoare mai devreme?

Asta trebuie să explice în primul rând cei care au introdus în lege această prevedere pentru că multe legi au fost fabricate de-a lungul anilor pentru a folosi infractorilor. Cum a rămas atâţia ani nemodificată, nu a preocupat lucrul acesta, parlamentul era preocupat să pună timbru cultural pe cărţi, nu să scoată această prevedere scandaloasă. Este aberantă din toate punctele de vedere. Păi cineva se află în puşcărie pentru că nu a scris suficiente pagini despre religie, drept, istorie, turism sau fotbal? Nu, se află acolo pentru că a ciordit zeci, sute de milioane de euro. Şi faptul că scrie o carte nu are nicio legătură cu eventuala reeducare a respectivului în materie de băgat mâna până la umăr în banul statului.

Ministrul Justiţiei mai spunea că beneficiul celor 30 de zile scăzute din condamnare nu este un beneficiu automat şi că din investigaţia pe care a văzut-o fiind făcută au fost situaţii în care instanţa a negat caracterul ştiinţific al unei lucrări. Totuşi, în majoritatea cazurilor, caracterul ştiinţific a fost asumat, inclusiv de instanţe.

Ar trebui să se sesizeze CSM-ul, inspecţia judiciară, în legătură cu acele instanţe care au putut să aprobe lucrările distinşilor, să considere că acele lucrări făcute câte patru pe săptămână aparţin chiar respectivilor Diaconescu, Becali, Copos, Cătălin Voicu şi aşa mai departe. Ar trebui să răspundă aceşti domni judecători în faţa unei anchete de inspecţie judiciară.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri