Se poate întâmpla în România ce s-a întâmplat în Ucraina? Ce crede preşedintele

Data publicării:
ucraina - 6964483-AFP Mediafax Foto-ANATOLII STEPANOV-1

„Aud frecvent afirmaţii legate de pericolul agresiunii Rusiei la adresa Ucrainei şi i-aş ruga pe cei care sunt pregătiţi să sară în sus când aud cuvântul 'agresiune' să consulte concluziile ultimului Consiliu European. Ceea ce vedem acum în Ucraina, agresiunea pe care Federaţia Rusă o săvârşeşte în Ucraina, nu este o ameninţare directă sau să ne uităm la ea ca şi când ni s-ar putea întâmpla mâine, dacă lucrurile se desfăşoară în limite raţionale, de care eu ţin cont când spun că România nu riscă să fie atacată sau destabilizată de omuleţi verzi. Aceste afirmaţii le fac prin prisma raţionalului. Dacă m-aţi fi întrebat acum un an dacă e posibil să se întâmple ce se întâmplă acum în Ucraina, aş fi spus că raţional nu e posibil, dar iată că a funcţionat iraţionalul”, a spus preşedintele. 

Traian Băsescu a adăugat că, dacă am fi alocat, din timp, 2% din buget către Apărare, nu am fi fost, în prezent, atât de preocupaţi de exerciţii de apărare. 

„Sigur, la summitul NATO, SUA ne vor atenţiona din nou să alocăm 2% din buget către Apărare, pentru ca Europa să reducă decalajul uriaş cu SUA. Sigur, SUA au dreptate, este nevoia noastră şi mai ales nevoia de descurajare. Dacă în ultimii ani ne-am fi asumat această obligaţie, acum nu am fi fost atât de interesaţi de exerciţii comune de apărare. Nu suntem singurii, dar nu putem miza la nesfârşit că ne apără alţii”, a precizat Băsescu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri