Seceta a distrus hrana animalelor. Fermierii au pierdut 200 de capete

Data publicării:
vaci camp

Cel mai rău este la Bălăşeşti, unde animalele de la fermă nu mai au ce mânca, iar stăpânii lor sunt în pragul disperării. 200 de animale au murit deja din cauza lipsei hranei.

În această zonă sunt animalele care sunt prea slăbite ca să meargă cu turma. Unele din ele mai au pic şi mor... Avem deja un animal mort”, spune un fermier. Un altul povestește că a avut aproape 1.000 de capre, dar în ultimele săptămâni multe au murit din cauza lipsei de hrană.

Cum producţia de lapte a scăzut cu 60 la sută, crescătorii de animale nu mai pot onora nici contractele cu fabricile de lactate. Pierderile sunt de peste 100.000 de euro, bani pe nu-i vor mai recupera.

Fermierul Cătălin Porojan spune că nu mai încasează bani nici cât să acopere nevoile de zi cu zi și nici vorbă să pregătească grajdul pentru iarnă.

Pentru a salva cele cinci mii de animale din sat, Primăria Bălăşeşti a apelat la o soluţie extremă. A cerut de mai multe ori Direcţiei Silvice să-i lase pe oameni să intre cu animalele în pădure.

„Noi suntem afectaţi în proporţie de 99 la sută, cu o suparafaţă de 600 de hectare”, spune Ioan Lovin, viceprimarul comunei Bălăşeşti.

Direcţia Silvică spune, însă, că nu va permite accesul în pădurile statului, ci doar în cele private, dacă proprietarii sunt de acord.

Valentin Hahui, directorul Direcţiei Silvice Galaţi este categoric: „Interzic cu desăvârşire ceea ce înseamnă păşunatul în pădurile statului pentru că nu vom mai avea silvicultură în Galaţi, vom avea doar păşuni aride.”

13 primari din judeţul Galaţi au anunţat Prefectura judeţului că nu pot asigura la iarnă hrana animalelor şi speră să primească ajutor de la Guvern. Deja, valoarea pagubelor raportate de Prefectura Galaţi depăşeşte șase milioane de euro.

Citiți și

România se usucă. Un sfert din culturile agricole sunt compromise de secetă

Seceta poate scumpi curentul electric

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri