Şefii de partide nu vor mai putea cere protecţie SPP

Data publicării:
SENAT ROMANIA

 

Senatul a aprobat, miercuri, OUG nr. 43/2015 privind unele măsuri pentru asigurarea mijloacelor de transport destinate activității de curierat a materialelor clasificate, însă a eliminat din textul legislativ prevederile potrivit cărora "activitatea Serviciului pentru Protecție și Pază constituie secret de stat", iar de serviciile SPP ar fi urmat să beneficieze și președinții de partide parlamentare.

În proiectul de lege inițiat de Guvern se stipula completarea articolului 14 cu un nou alineat - 5, potrivit căruia "Serviciul de Protecție și Pază poate asigura protecție și președinților de partide parlamentare, stabiliți potrivit alin. 2", însă senatorii juriști și membrii Comisiei pentru apărare au eliminat, prin amendament, această prevedere.

În comisiile de specialitate a fost eliminată și propunerea de modificare a articolului 31, alin. 1, în sensul că "activitatea SPP constituie secret de stat", raportul comun al comisiilor fiind aprobat în plen cu 98 de voturi 'pentru'.

De asemenea, prin proiectul de lege adoptat de Senat se abrogă alin. 3 al articolului 14, potrivit căruia "SPP poate suplimenta, în limita efectivelor aprobate, forțele și mijloacele destinate prin lege protecției demnitarilor străini, pe timpul șederii lor în România, la cererea acestora, contra cost".

Totodată, este modificat și alin. 4 al articolului 14, în sensul că "SPP poate, cu aprobarea CSAT, asigura protecție unor demnitari și foști demnitari, alții decât cei prevăzuți la alin. 2, precum și altor persoane, la cererea acestora".

În expunerea de motive, inițiatorul motiva necesitatea asigurării protecției speciale pentru anumite persoane, afirmând că, deși acestea nu au funcții de demnitate publică, "participă la luarea unor decizii de importanță deosebită pentru activitatea statului, stabilesc realizarea unor strategii, direcții de acțiune, influențează adoptarea unor decizii și se deplasează în locuri și medii cu un anumit grad de risc".

Legea are un caracter ordinar, iar Senatul a adoptat-o, în calitate de primă Cameră sesizată, cu 96 de voturi 'pentru' și o abținere.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri