Șeful Statului Major: bugetul apărării trebuie să crească pentru ca pregătirea militarilor să atingă standardele NATO

Data publicării:
nicolae ciuca mfax-1

Generalul a vorbit şi despre rolul scutului antirachetă de la Deveselu, dar şi despre exercitiţiile militare care vor avea loc anul acesta în ţara noastră.

Generalul Nicolae Ciucă spune că bugetul apărării trebuie să crească pentru ca pregătirea militarilor să atingă standardele NATO. Noul şef al Armatei anunţă că, în 2015, vor continua programele de modernizare a tehnicii militare, dar că nu vor fi făcute investiţii importante.

Nicolae Ciucă, şeful Statului Major General: Sunt în derulare programele majore de achiziţii, cele care vizează avionul multirol şi avionul curier Spartan. Nu avem posibilitatea să angajăm programe majore de înzestrare. Continuă programele menţionate anterior.

Armata se va axa pe continuarea şi întărirea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite. Şeful Statului Major General a vorbit şi despre importanţa scutului antirachetă de la Deveselu care va deveni funcţional din acest an.

Nicolae Ciucă, şeful Statului Major General: Este o capabilitate pur defensivă care nu oferă nimic altceva decât garanţia că poate să intercepteze şi să contracareze acţiunea oricăror altor rachete care ar avea ca obiectiv această parte a Europei.

Şi în 2015 exerciţiile militare cu armata Statelor Unite vor continua, iar unele dintre ele vor fi organizate în premieră.

Nicolae Ciucă, şeful Statului Major General: Avem un exerciţiu pe care îl desfăşurăm în comun cu militarii unei unităţi de cercetare din Alabama. Este pentru prima dată când se desfăşoară un astfel de exerciţiu. Vor fi peste 150 de militari care vin să desfăşoare activitate împreună cu o altă structură de cercetare din Armata Română.

Generalul Nicolae Ciucă a anunţat că până la sfârşitul lunii, România începe o nouă misiune în Afganistan. Zeci de instructori vor fi trimişi pentru a antrena militarii afgani.

Nicolae Ciucă, şeful Statului Major General: Sunt instructori care acum sunt în pregătire şi urmează ca în luna ianuarie să fie deplasaţi în Afganistan. Acoperim tot spectrul nevoilor de pregătire ale armatei afgane. Avem instructori pe arme şi specialităţi înclusiv instructori pe parte de stat major.

În martie, numărul militarilor români din Afganistan va creşte cu încă patru sute. Aceştia din urmă vor avea rolul de asigura paza aeroportului din Kandahar. Generalul Nicolae Ciucă a preluat marţi conducerea armatei, într-o ceremonie la care a participat şi preşedintele României, Klaus Iohannis.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri