Sisteme de irigaţii făcute cu bani europeni

Data publicării:
irigatii

  

Organizaţiile de fermieri din localitatea Folteşti vor avea din luna august cel mai modern sistem de irigaţii din judeţul Galaţi. Staţiile de pompare vor fi reabilitate, iar vechile conducte de apă înlocuite. 1.800 de hectare de culturi nu vor mai fi afectate de arşiţă.

„Infrastructura se va moderniza în totalitate, inclusiv agregatele din staţia de pompare. Cheltuielile de exploatare, cu energia electrică, pierderile de apă erau mari. Prin această modernizare se reduc aceste costuri ajutând fermierii din zonă”, spune Virgil Anghel, inginer.

Tot printr-un proiect european, în zona Brateşului de Sus, acolo unde vechiul sistem de irigaţii a fost vandalizat, organizaţiile de fermieri au construit o staţie de pompare ce va fi folosită pentru irigarea a 600 de hectare.

„Utilizând o reţea de conducte îngropate, randamentul a crescut de la 30 - 40%, sperăm să îl aducem la 80 - 85%”, spune Liviu Baltagă, agricultor.

În zonele unde nu există sisteme de irigaţii, cum este Schela, judeţul Galaţi, culturile de grâu şi floarea soarele resimt seceta.

„Plantele se pot vedea că sunt uscate şi solul nu are umiditate. Este uscat”, spune Ion Bujor fermier. El îşi făcuse planuri pentru o producţie de cinci tone şi jumătate de grâu la hectar. Dar socotelile i-au fost date peste cap de lipsa ploilor: „Nu cred că putem să scoatem cheltuielile la hectar. Nu avem cum”.

În judeţul Galaţi, doar 2.800 de hectare de culturi agricole au fost irigate în primăvara acestui an.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri