Tragedie de proporţii evitată la Galaţi, grație sângelui rece al unui şofer

Data actualizării: Data publicării:
cisterna gpl

A fost panică duminică în localitatea Traian, de lângă Galaţi. Dintr-o cisternă încărcată cu 19 tone de GPL se scurgea gaz şi pompierii au considerat că este pericol de explozie. Zona a fost izolată imediat, 500 de oameni evacuaţi şi circulaţia rutieră şi feroviară oprită.

„Vă rugăm să se îndepărteze. S-a depăşit concentraţia. Îndepărtaţi-vă mai încolo! M-aţi auzit?”, spune un pompier îmbrăcat într-un costum special.

Şoferul cisternei a plecat dimineaţă de la Galaţi spre Tecuci. După doar 10 kilometri a fost nevoit să oprească: a observat că din rezervorul enorm scapă gaz. Conştient că transportă o substanţă explozivă periculoasă, a ieşit imediat de pe şosea şi a mers cât de mult a putut pe câmp, departe de casele localnicilor. Apoi a cerut ajutor la 112.

O femeie din localitate confirmă că mirosea a gaz și că atunci când a văzut, șoferul a luat-o înspre pădure, ca să evite vreo nenorocire.

„A observat fum în spate. A acţionat foarte bine pentru că a scos de pe pod şi au putut fi luate toate măsurile. După aia, când a început chiar să curgă gaz, maşina nu mai putea fi funcţională. Deci puteam să avem surprize. Şi-a făcut treaba şi a demonstrat că nu s-a pierdut. Am văzut atâtea situaţii în care au lăsat maşina şi au fugit”, a declarat subprefectul Mihai Manoliu.

11 pompieri de la Galaţi şi Brăila, unii pregătiţi special pentru asemenea situaţii periculoase, au ajuns rapid lângă cisternă. Au înconjurat zona şi au creat perdele de apă în jurul vehiculului ca să nu lase să se împrăştie gazul exploziv.

În acest timp, 500 de localnici au fost evacuaţi din case, iar în urma lor poliţiştii au oprit circulaţia trenurilor şi maşinilor între Galaţi şi Tecuci.

„Au trecut jandarmii pe aici cu maşina. Au spus până la o distanţă de 800 de metri să părăsim locuinţele”, a povestit unul dintre cei evacuați.

„Tot timpul a fost pericol de explozie. De asta s-au luat măsurile de închidere a traficului feroviar şi rutier şi de evacuare a persoanelor”, a precizat la Digi24 Eugen Chiriță, purtător de cuvânt al ISU Galați.

Pompierii au decis că cel mai bine este să lase gazul să se scurgă, nu să îl mute în altă cisternă.

Pericolul a fost complet eliminat după patru ore, iar localnicii au avut voie să se întoarcă acasă.


A fost pericol uriaş de explozie într-o comună din judeţul Galaţi. 500 de localnici din satul Traian au fost evacuaţi pentru că dintr-o cisternă încărcată cu GPL se scurgea gaz. Circulaţia rutieră şi feroviară din zonă a fost închisă. Din primele informaţii, un robinet al cisternei s-a defectat.

ACTUALIZARE 14:00 500 de locuitori din comună au fost evacuaţi, după ce dintr-o cisternă încărcată cu 19 tone de GPL s-a scurs combustibil. Circulaţia rutieră şi feroviară în zona din satul Traian este şi acum închisă.

ACTUALIZARE 13:00 A mai rămas doar 10 la sută din încărcătura cisternei. În aceste condiții, autoritățile au luat decizia de a lăsa să se scurgă controlat ceea ce a mai rămas, pe câmp, fără a mai aduce o altă cisternă care să preia încărcătura. Pompierii sunt pe câmpul unde a fost dusă cisterna, udă zona și creează perdele de apă.


Autoritățile iau măsuri preventive. Intervenția ar putea dura câteva ore.

Cisterna a fost trasă pe un câmp, la aproximativ un kilometru de Drumul Naţional 25 și de zona locuită. Traficul rutier în zonă a fost restricţionat. 

(VIDEO. Declarații la Digi24 făcute de Eugen Chiriță, purtător de cuvânt al ISU Galați și de Raed Arafat, șeful DSU)

Potrivit procedurilor, în asfel de cazuri se instituie o zonă de siguranţă în jurul cisternei după care se analizează posibilitatea de trecere a combustibilului în altă cisternă sau de eliberare controlată în atmosferă a gazelor, dacă nu se poate transvaza în condiţii de siguranţă combustibilul, scrie News.ro.

Deocamdată, nu se cunosc motivele pentru care se înrgistrează scurgerile de gaze, cisterna nefiind implicată în vreun eveniment rutier.  De asemenea, nu există nicio victimă în urma acestui incident.

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că circulaţia feroviară este blocată între Galaţi - Tecuci, la kilometrul 22, în zona localităţii Traian, din judeţul Galaţi. ]În urma analizei amănunţite a situaţiei de către echipajele de pompieri s-a constatat că există în final pericol de explozie, în acest moment fiind şi circulaţia rutieră oprită pe ambele sensuri de mers, în vederea mutării combustibilului într-o altă cisternă, traficul desfăşurându-se deviat pe DJ 251, între localităţile Traian şi Independenţa, prin dirijarea poliţiştilor rutieri prezenţi la faţa locului”, potrivit Infotrafic.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri