Soarta lui Max face înconjurul lumii. Ce scrie presa internațională

Data publicării:
caine erou Max armata 4

„În România, un proiect de lege pentru a-l salva pe câinele Max, un veteran al războiului din Afganistan”, titrează Liberation, care preia o știre a agenției France-Presse.

„Mișcat de soarta lui Max, un ciobănesc german care a servit în Afganistan, ministrul român al apărării, Mircea Dușa, a cerut luni experților să redacteze un proiect de lege referitor la câinii militari care ies la pensie”, scrie și site-ul 20minutes, din Franța. 

Croatian Times  scrie că Max fusese trimis la eutanansiere, din cauza unei boli incurabile, dar unei angajate a adăpostului i s-a făcut milă, l-a luat acasă și i-a plătit tratamentul. Publicația menționează că Max, specializat în depistarea de explozibil, a fost în două misiuni în Afganistan și în fiecare an a participat la parada de Ziua Națională. „Și-a riscat viața salvând altele”, spune sergentul Valentin Roșioară, cel care a dresat câinele. Potrivit Croatian Times, Max n-ar fi trebuit să facă boala de care suferă acum, dacă ar fi fost imunizat în mod adecvat. O pastilă care ar fi imunizat câinele pentru o perioadă de trei luni costă 6 lire (britanice). Acum, tratamentul său costă 150 de lire pe lună, iar în România salariul mediu este de 305 lire. Așa că armata a decis că e mai ieftin să dreseze alt câine și Max a fost trimis, în totală discreție, la un adăpost din București, pentru a fi eutanasiat după două săptămâni. Acolo a fost salvat, însă, de Sorina Hanea, care acum încearcă să facă rost de bani pentru a plăti tratamentul costisitor, mai scrie publicația din Croația.

Povestea lui Max s-a auzit până în Australia. Postul de televiziune SBS scrie pe site-ul său că soarta câinelui a stârnit pasiuni și a fost inițiată o petiție online pentru a-l salva pe câinele-erou. Petiția a strâns aproape 27.000 de semnături. Ministrul Mircea Dușa a fost nevoit să ordone schimbarea legislației în ceea ce privește drepturile câinilor militari, menționează postul australian.

Și o publicație din Malaysia scrie despre Max. „România își schimbă legislația pentru a salva un câine-erou bolnav”, titrează Malaysian Digest.

„Salvați câinii militari care ies la pensie”, se intitulează articolul de pe site-ul canadian Canoe, care redă, de asemenea, povestea lui Max.

Citiți și: 

Câinele-erou Max schimbă legea încadrării animalelor din MApN

Speranță pentru câinele-erou al armatei

Final trist de carieră pentru Max, câinele-erou al armatei



Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri