Șoferii regiilor de transport circulă fără aer condiționat. Șefii le opresc din salariu dacă depășesc cota de carburant

Data publicării:
autobuz 168 ratb - ratb.ro

„Vă daţi seama că leşină lumea în autobuz şi leşină de la căldură. Sunte peste 50 de grade, iar în autobuz sunt cel puțin 50 de persoane”, spune Gabriel Popa, un șofer de autobuz.

Sute de mii de călători erau la prânz în autobuzele şi tramvaiele din Bucureşti. Termometrele arătau 37 de grade Celsius la umbră şi 43 la soare. Pasagerii care mergeau cu autobuze dotate cu instalaţii de aer condiţionat au cerut revoltaţi şoferilor să pornească aparatele.

Curge apa de pe tine! E saună aici dacă aerul condiţionat nu merge. Cum este să mergi cu autobuzul în condiţiile astea? Moarte curată, saună sunt peste 40 de grade”, se plânge un călător.

Şoferii le-au explicat că aparatele de aer condiţionat sunt defecte. Problema este alta, spun liderii de sindicat. Şoferii se gândesc de două ori înainte să pornească instalaţia, ca să nu consume mai mult combustibil. Pentru că depăşesc cota, şefii le taie din leafă.

„Consumul crește cu 5% aproximativ față de cantitatea de motorină ce este alocată per cursă autobuzului”, explică Ion Usturoi, șofer RATB.

„Mi s-a făcut o imputare de 6 milioane și ceva”, mai spune Gabriel Popa, șofer de autobuz.

Conducerea Regiei de Transport Bucureşti spune însă că pe timp de vară cota de motorină este oricum suplimentată şi că se asigură mereu că pasagerii care plătesc bilet au cele mai bune condiţii. Chiar şi aşa rămâne o problemă: jumătate dintre autobuzele din Bucureşti nu sunt dotate cu aparate de aer condiţionat.

Fără apărare în fața caniculei

Probleme mari sunt şi la spitale. La Judeţeanul din Craiova, mai mult de două treimi din saloane nu au instalaţii de climatizare. Deja chinuiţi de boală, bolnavii s-au simţit şi mai rău de la căldură.

„Stăm și cu uşa, şi cu geamurile deschise, zi şi noapte. Ne facem vânt, că nu mai putem de căldură, uite sunt leoarcă, astea sub mine sunt leaoarcă”, spune o pacientă.

Medicii sunt foarte îngrijoraţi pentru pacienţii lor. Canicula poate să îi răpună chiar la spital.

„Pacienţii vârstnici, cardiovasculari în special, pot suferi decompensări ale afecţiunilor, complicaţii, mergând până la accident vascular cerebral”, afirmă Valentin Dăbuleanu, medic UPU Craiova.

Directorii Spitalului Judeţean de la Craiova spun că nu îi pot ajuta cu nimic pe bolnavi. Nu pot monta mai multe aparate de aer condiţionat pentru că reţeaua electrică nu face faţă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri