Sorin Ducaru, asistentul secretarului general NATO: Ameninţarea teroristă, un punct important pe agenda Alianței

Data publicării:
drapel nato captura-2

Distrugerea organizaţiei teroriste Stat Islamic nu se face printr-o misiune coordonată de NATO. Dar unii dintre membrii săi bombardează zilnic teritoriile controlate de extremişti. În acelaşi timp, mai multe state membre au fost atacate de fundamentalişti. Pe 13 noiembrie, teroriştii au însângerat Parisul, capitala Franţei, pentru a doua oară în acest an.

Franţa, membru NATO, a cerut sprijinul aliaţilor pentru a lupta cu organizaţia Stat Islamic. Sorin Ducaru, românul care conduce una dintre cele mai importante divizii ale Alianţei şi care se ocupă şi de lupta împotriva terorismului, susţine că schimbul de informaţii între state este esenţial în acestă confruntare cu organizaţiile teroriste.

După atacurile din Paris, nevoia de a intensifica şi de a lărgi aria acestor schimburi de informaţii a crescut. Ele au loc şi la nivel bilateral, au loc şi la nivel european, dar au loc şi la nivel NATO unde avem şi participarea unor state care nu sunt membre UE cum ar fi Turcia, SUA, Canada, state care au cu ce contribui în acest domeniu. Această dimensiune a schimbului de informaţii în NATO a crescut extraordinar de mult în ultimul an. Practic, de la Summitul de la Lisabona din 2010, NATO a creat şi această unitate de intelligence care asigură această platformă de schimb informaţii extrem, unele sensibile”, a spus Sorin Ducaru, asistent al secretarului general NATO.

Sunt activităţi care au loc în Irak şi Siria. Nu sunt ale NATO, dar sunt ale multor ţări membre NATO care se confruntă direct cu ameninţările grupării teroriste Stat Islamic”, spune John Nicholson, comandantul forțelor terestre NATO.

Sorin Ducaru precizează că gruparea fundamentalistă Stat Islamic este una atipică.

Organizaţia este o formă oarecum nouă de manifestare teroristă, atât prin anvergura pe care a căpătat-o, prin faptul că a reuşit să îşi asume şi să deţină controlul asupra unui teritoriu şi asupra unor resurse în acel teritoriu, inclusiv resurse petroliere, energetice, cât şi prin brutalitatea nemaiîntâlnită a modului de operare”, spune oficialul.

La ultimele întâlniri ale miniştrilor apărării şi de externe din NATO s-a luat decizia de a sprijini ţările unde există riscul ca organizaţiile teroriste să se extindă. Unele dintre au fost recent lovite de atacuri sângeroase.

NATO asigură sprijinul unor importanţi parteneri din regiune. Avem programe de antrenare intensivă a ofiţerilor din Irak, în Turcia şi Iordania. Avem programe de susţinere pentru creşterea capacităţii de apărare împotriva fenomenului terorist în Iordania. Lucrăm la un program şi pentru Tunisia”, spune Sorin Ducaru, asistent al secretarului general NATO.

Șeful diviziei pentru riscuri de securitate emergente consideră că atacurile care au lovit Europa în ultimul an au dus la schimarea mentalităţii întregii societăţi.

„E vorba și de o schimbare la nivel social, la nivelul percepţiei sociale, conştiinţei sociale. O înţelegere de alocare de resurse pentru securitate şi apărare faţă de astfel de fenomene. În al doilea rând, de a nu ceda aspectului acestor ameninţări astfel încât ele să submineze fundamentul societăţilor libere democratice”, spune Sorin Ducaru, asistent al secretarului general NATO.

Combaterea fenomenului terorist se află pe agenda viitorului summit NATO care va avea loc la anul în Polonia. Şefii de stat şi de guvern vor adopta noi metode de a combate organizaţiile fundamentaliste.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri