Spectacol aviatic la Clinceni. La bordul unei aeronave s-a aflat şi ministrul Transporturilor

Data publicării:
ion

Avioane modelul Extra 300, unele dintre cele mai performante din lume, au făcut acrobaţii întreaga zi pe Aerodromul din Clinceni.

Printre cei aflaţi la bordul uneia dintre aeronave s-a aflat şi Ministrul Transporturilor, Dan Costescu.

Dan Costescu, ministrul Transporturilor: „Au fost foarte multe acrobaţii, loopinguri....La cerere, pentru că George a avut nişte reţineri să mă învârtă şi când i-am cerut să trecem de la programul de fete la programul de băieţi s-a bucurat”.

Dar nu doar show-urile aviatice au făcut deliciul publicului, ci şi expoziţia de aeronave de epocă. Printre acestea şi o replică a avionului care a scris o pagină de istorie.

18 martie 1906. este data la care Traian Vuia a reusit sa efectueze primul zbor din istorie cu acest model de avion, o aeronavă de 250 de kilograme, care după ce a rulat 50 de metri a reuşit să se ridice de la sol şi a zburat pe o distanţă de 12 metri, la o înălţime de 1 metru”.

A fost primul zbor autopropulsat din lume, fără catapulte sau alte mijloace exterioare.

Ion Crăciunescu, preşedintele Asociaţiei Aeronautice ARPIA, filiala Craiova: „Prin asta s-a detaşat Vuia în epocă. A intrat în istorie ca primul care a folosit un aparat mai greu ca aerul, un motor inventat de el în mod original”.

Ziua Porţilor deschise la Aerodromul Clinceni a fost şi un prilej pentru iubitorii de avioane să afle direct de la piloţi detalii tehnice despre aeronave, să le vadă de aproape şi unii chiar să experimenteze un zbor.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri