SRI: Cartele prepaid româneşti, folosite pentru lansarea de ameninţări teroriste într-o ţară europeană

Data publicării:
SRI-2

Serviciul Român de Informaţii face precizări, în contextul în care în ultimele zile s-a discutat în spaţiul public despre cartele telefonice prepay din România care ar putea fi folosite de terorişti.

„SRI investighează, în cooperare cu instituțiile din Sistemul Național de Prevenire și Combatere a Terorismului și partenerii internaționali, folosirea cartelelor nenominale românești în zone în care activează organizații teroriste”, scrie intr-un comunicat postat pe site-ul Serviciului.

Persoane care ar avea legături cu organizațiilor teroriste au folosit cartele prepay, în România, pentru comunicare în exterior, precizează acelaşi comunicat.

„Investigația privește inclusiv posibilitatea utilizării unor astfel de cartele în atentatele din Europa. De altfel, informații recente indică lansarea de amenințări la adresa unor infrastructuri de transport dintr-o țară europeană de pe astfel de cartele”, se mai arată în comunicatul SRI.

Şeful Guvernului a declarat duminică, într-o emisiune televizată, că deţine informaţii conform cărora cartele prepaid cumpărate în România ar fi fost folosite de atentatori în pregătirea unor atacuri.

Premierul spune că a fost avertizat de SRI că necunoaşterea identităţii persoanelor care deţin cartele preplătite e un obstacol în lupta împotriva terorismului.

Întrebat dacă are semnale că instrumentele le folosesc serviciile secrete pentru a combate terorismul sunt insuficiente, Dacian Cioloș a răspuns: „Apropo de cartelele prepaid, de exemplu, înțeleg că România e una din puținele țări din Uniunea Europeană care, încă, vinde cartele fără un control de identitate. Înțeleg că au fost chiar folosite, în ultima perioadă, cartele prepaid din România, în pregătirea unor atentate în altă parte, în Uniunea Europeană, tocmai pentru că există flexibilitate în România”.

A doua zi, premierul Dacian Cioloş a răspuns acuzațiilor că ar fi fost ofițer acoperit: „N-am fost, nu sunt și nu o să fiu”. El a a declarat că a fost informat de SRI în ceea ce priveşte folosirea unor cartele preplătite din România în pregătirea unor atentate teroriste şi că este nevoie de o dezbatere pe tema declarării datelor utilizatorilor de astfel de cartele.

Citiţi şi:

Milioane de cartele prepaid cumpărate din România ar fi ajuns în Orientul Mijlociu

Aproximativ 14 milioane de cartele prepaid sunt folosite acum în România. Peste un milion sunt active în Europa. Neoficial, trei milioane de SIM-uri din România ar fi ajuns în Orientul Mijlociu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri