Staţiunea Vaţa Băi pe Apa Sâmbetei 

Data publicării:
vata bai paragina

Staţiunea balneo-climaterică din Vața Băi e închisă de 10 ani, iar proprietarul vinde complexul pentru 2 milioane de euro. Apa minerală termală este acum inaccesibilă localnicilor sau turiștilor

Firma care a cumpărat bazinele cu apă termală în 1992 a făcut în jurul lor un centru spa şi de tratament. A închis, însă, întregul complex, în 2005. Acum, tot domeniul este scos la vânzare, iar proprietarul cere 2 milioane de euro.

Valeria Dâlf, localnică:  "30 de ani am lucrat și eu ca asistentă acolo, păcat de apă, veneau oamenii în bâtă și mergeau pe picioarele lor"

Complexul de agrement are trei hoteluri, săli de conferinţe, terenuri de sport, bază de tratament, centru spa, dar şi bazine exterioare cu apă termală. Pentru că niciun investitor nu s-a arătat interesat să cumpere baza de tratament, primăria a încercat să o preia, după discuţii cu autorităţile centrale.

Milu Folescu, primar Vața de Jos: "răspunsul a fost că nu se poate, nici juridic și nici din punct de vedere financiar, mă gândeam să o preluăm și în momentul în care o administrăm să putem să accesăm și fonduri europene pentru dezvoltarea acestei stațiuni".

Redeschiderea stațiunii și reintroducerea în circuitul turistic a apelor termale ar avea de asemenea efecte benefice pentru economia zonei. "Ar fi mană cerească pentru noi, pentru că atunci ar veni turiștii. Așa, n-au după ce veni în zonă, că nu-i dezvoltat nimic. Stațiunea asta era...veneau toți pentru tratamente, acum îi izbeliște acolo"  spune Pera Bulz, proprietar pensiune Vața de Jos.

Pentru că sunt privați de apa sănătoasă care izvorăște din pământ chiar la ei în comună, localnicii au găsit, totuși, o metodă de a folosi proprietățile ei curative. Au descoperit că apa se scurge din bazine pe un teren de la marginea complexului, şi au amenajat acolo o mică scăldătoare: "aici e un tratament gratuit, cum s-ar zice. De la fostele bazine amenajate, cu vane, s-a ajuns la bazinul în aer liber numit băltoacă". "vin aci vara, și de la sibiu, de la brașov am văzut mașini, de peste tot am văzut"  spune un localnic.

Apa sulfuroasă de la Vața este bună pentru afecțuni reumatologice, pentru boli de piele sau de nutriție. Bătrânii din sat spun că, la începutul secolului trecut, însuşi regele Carol al II-lea venea la Vața pentru tratament.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri