Statuia Libertății de la Boldești-Scăeni. Monumentul a fost finanțat de un emigrant în SUA

Data publicării:
statuia libertatii boldesti

De când a apărut noul monument în localitatea lor, toţi oamenii vorbesc despre Statuia Libertăţii din Boldeşti-Scăeni. Deşi nu mai contenesc să admire noua mândrie a localităţii, mulţi n-au habar de ce reprezintă statuia.

Statuia a fost construită de un localnic născut în Boldeşti-Scăeni. Cristian Bălan trăieşte în Statele Unite de trei decenii, dar a vrut ca şi oraşul natal să fie vegheat de zeiţa libertăţii. Una mult mai mică decât cea originală, ce-i drept, şi care stă nu într-un port, ci lângă o cale ferată şi o staţie de autobuz.

Nu e o statuie specifică Statelor Unite, este statuia libertăţii tuturor popoarelor lumii. Poate să existe oriunde. La noi în ţară ştiam că nu este şi de aia am făcut-o”, spune Cristian Bălan.

Statuia libertăţii din Boldeşti-Scăeni are în jur de 3 metri înălţime şi este de 30 de ori mai mică decât cea din New York. Nu este din cupru, ca cea originală, ci dintr-un amestec din fibră de sticlă şi beton armat.

Amplasarea copiei statuii libertăţii în Boldeşti-Scăeni nu este întâmplătoare. Aici, spune autorul monumentului, s-au întâlnit Gustave Eiffel, cel care a construit suportul Statuii Libertăţii din New York, şi inginerul român Gheorghe Pănculescu, cel care a ajutat la ridicarea monumentului. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri