Statul pierde lupta cu contrabandiștii de țigări

Data publicării:
tigari2

Țigările de contabandă sunt ascunse ziua în roțile mașinilor, în cutii frigorifice, în ciorapi, în șaua bicicletelor sau în stupi. Noaptea, pachetele sunt aduse în România din Republica Moldova cu căruţa, prin locurile unde apa Prutului este mai mică. Toate aceste cazuri au fost descoperite în ultima lună la granițele din nordul României. Contrabandiștii au devenit mai inventivi şi grăbiți. Le-a crescut cota de piață după ce țigările s-au scumpit, în medie, cu cinci la sută din cauza accizei.

În teorie, statul câştigă cu 50 de bani în plus pentru fiecare pachet de ţigări care este vândut în magazine. În realitate însă, statul pierde milioane de euro întrucât contrabandiştii au îngheţat preţul cu care vând fiecare pachet, astfel că acum trebuie să facă mai multe transporturi pentru a face faţă cererii. Iar cele mai multe dintre aceste ţigări vin din Moldova, pe cale rutieră.

Este raiul contrabandiştilor. Noi vindem foarte puţin în zona respectivă pentru că acolo contrabanda e un mod de trai. Oamenii au venituri reduse, lucrează mână în mână. Sunt motive serioase de îngrijorare. Graniţele sunt extraordinar de permisive”, spune Gilda Lazăr, reprezentant al unui producător de ţigări.

Ultimele statistici arată că rata contrabandei s-a reîntors la nivelul din ianuarie: aproape 20 la sută. Cele mai bune luni pentru stat au fost cele de vară, înainte de prima scumpire a ţigărilor din acest an. La începutul lunii trecute, preţurile au crescut încă o dată. Cel mai ieftin pachet cu ţigarete costă acum 13 lei și 50 de bani. Contrabandiştii îl vând cu 9 lei.

E o chestie foarte simplă şi naturală. Cumperi mai ieftin acelaşi produs”, mai spune Gilda Lazăr.

Cei 50 de bani ceruți în plus au convins unul din trei ieșeni să cumpere țigări pe sub mână. În Ardeal, Banat și Oltenia, unul din cinci fumători cumpără pachete fără timbru. Doar în zona Brașovului contrabanda este aproape inexistentă. Iar veştile proaste pentru stat continuă: ţigările se vor scumpi, cel mai probabil tot cu 50 de bani, la începutul anului viitor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri