Statul pune taxe, dar nu ştie să le strângă. Contribuția la sănătate din chirii nu poate fi plătită

Data publicării:
ghiseu functionari - captura-1

Statul s-a grăbit să impună plata unei contribuţii de sănătate de 5,5% pentru cei care obţin venituri din chirii, fără să pună însă la punct şi modalitatea de calcul.

Românii care obţin venituri din chirii sunt puși pe drumuri degeaba de Fisc. Softul care calculează ce contribuții la sănătate au de plătit nu funcționează.

Deşi impozitul se aplică de la 1 ianuarie, ANAF a publicat formularul care trebuie completat de contribuabil abia la mijlocul lunii februarie. Nu a trimis însă şi sumele de plată.

Funcţionarii direcţiilor fiscale spun însă că nu se vor achita penalităţi în cazul în care contribuţia nu este plătită până la finalul lunii. Asta deşi ordinul ANAF precizează clar că plata se face în patru tranşe, iar prima este la finalul acestui trimestru.

La o chirie lunară de 200 de euro, echivalentul a 900 de lei, contribuţia de sănătate este de 41 de lei, la care se adaugă alţi 109 lei, impozitul pe venit.

„Statul a estimat că se vor strânge la bugetul de stat 49,8 milioane de lei. Consider că estimarea poate să fie puţin trasă în sus pentru că nu s-au luat în calcul eventualele contracte care nu vor mai fi declarate şi vor intra în economia neagră”, spune Alexandru Mănucu, consultat fiscal al unei case de avocatură.

În Bucureşti, de exemplu, deşi sunt date spre închiriere 130.000 de apartamente, Fiscul are înregistrate doar aproximativ 63.000.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri