Străinii care au învățat medicina în România vor să lucreze în Occident 

Data publicării:
medici stat privat GETTY-1

Angajatorii care au venit la târgul Cariere în Alb le-au spus candidaţilor că orele de limba germană sunt obligatorii pentru obţinerea unui job de medic în Germania.

Asta a aflat şi Gjoni Alsed, medic rezident la Spitalul Floreasca din Capitală. Gjoni, albanez de origine, a studiat medicina la Bucureşti. Ar vrea să-şi găsească însă un job mai bine plătit, în specializarea ortopedie-traumatologie.

Am şi alţi colegi care au plecat acolo pentru condiţii mai bune, pentru salarii mai bune, pentru totul, în principiu”, spune Gjoni Alsed, medic rezident la Spitalul Floreasca.

În situaţia lui este şi Hassan Alhrachi, un sirian care este medic ORL la Spitalul din Feteşti. A studiat la Bucureşti şi lucrează de peste 20 de ani în spitalele româneşti. Acum, Hassan vânează un loc de muncă în Germania sau în Marea Britanie.

Am depus actele şi peste o lună şi jumătate o să primesc răspunsul. Salariul este foarte bun, peste 4.500 de euro la experienţa pe care o am eu”, declara Hassan Alhrachi, medic specialist ORL la Spitalul Feteşti.

În România, străinii plătesc între 3.000 şi 5.000 de euro pentru fiecare an de studiu, în timp ce în Franţa şi Marea Britanei taxele sunt cel puţin duble, iar în Germania ajung chiar şi la 35.000 de euro pe an.

De la târg nu au lipsit studenţii şi medicii rezidenţi români care vor şi ei să plece din România după ce-şi termină studiile.

Am fost vara trecută într-un stagiu in Londra, am făcut acolo Urgenţa. E foarte diferit, in primul rând mediul de lucru e mult mai prietenos şi mai călduros şi mai deschis şi desigur au şi mai multe resurse financiare, e mai relaxat”, afirmăLuiza Beznea, studenta anul IV la Chirurgie Plastică - Universitatea Carol Davila

Angajatorii străini care au venit la Bucureşti spun că medicii românii sunt foarte buni, motiv pentru care ofertele salariale sunt avantajoase.

Începe de la 4.200, pentru medicii rezidenti, însă trebuie să aibă un certificat C1 pentru a putea obţine jobul”, spune Adelin Japie - recrutor al unei companii străine

„Sunt căutaţi mai ales medicii specialişti si rezidenţi, medicii dentişti, medicii de familie, asistenţii medicali, ingrijitorii”, spune Dumitriţa Mihai, organizatorul târgului .

Târgul de joburi pentru medici se mută în următoarele zile la Craiova şi la Timişoara.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri