Tânăr bătut de 12 francezi. Titus Corlăţean: Aşteptăm pedepsirea vinovaţilor. Ce e valabil ca exigenţă faţă de România e valabil şi faţă de Franţa

Data publicării:
icon rom batut

Articolul 2 al Convenţiei Europene garantează dreptul la viață al cetățenilor europeni, și cetățenilor români, și că statele, inclusiv cel francez, au obligația de a respecta dreptul Conventiei Europene, dreptul la viață și să acționeze folosind legea și instituțiile judiciarului francez”, a spus Titus Corlăţean, ministrul de Externe al României.

„Am exprimat în termeni foarte clari aşteptările României, ale guvernului, pentru ca autorităţile franceze să desfăşoare o anchetă judiciară imparţială, independentă şi care să spună foarte clar ce s-a întâmplat.

Cei responsabili de violenţe inacceptabile trebuie să răspundă, potrivit legii franceze, în faţa legii. Sper ca viaţa tânărului va fi salvată. Nu contează nici etnia, nici posibila faptă de care a fost acuzat. Sunt instrumente legale care pot fi folosite dacă cineva încalcă legea.

Trecerea de o linie roşie şi punerea în pericol a vieţii sunt chestiuni inacceptabile, trebuie pedepsite şi pentru că avem aceste discuţii azi, la 20 de ani de la intrarea în vigoare a Convenţiei Drepturilor Omului faţă de România trebuie să spunem clar că aceste exigenţe de respectare a drepturilor omului, începând cu dreptul la viaţă, exigenţele trebuie respectate de toţi, inclusiv de Franţa.

Noi am salutat declaraţiile la cel mai înalt nivel de la Paris, dar aşteptăm, dincolo de aceste declaraţii politice care au condamnat fapta, acţiuni concrete şi pedepsirea vinovaţilor.

Ceea ce e valabil ca exigenţă faţă de România când vorbim de necesitatea respectării unor drepturi şi libertăţi e valabil şi pentru state cu democraţii mai vechi, inclusiv Franţa”, a declarat Titus Corlăţean.

Am vorbit cu primul ministru al Franţei, domnul Manuel Valls. Mi-a comunicat oficial poziţia pe care deja preşedintele Franţei şi primul ministru a exprimat-o în public, de condamnare fermă a unor asemenea gesturi şi de intenţie foarte clară de a stabili toate condiţiile în care s-a întâmplat această tragedie şi de a-i sancţiona penal pe cei care se fac vinovaţi”, a spus și Victor Ponta, premierul României.

La sfârşitul săptămânii trecute, un român de 16 ani a fost aproape linşat, cel mai probabil după ce a fost bătut de un grup de 12 francezi. Poliţiştii au aflat că adolescentul, bănuit de localnici că spărsese un apartament, a fost răpit şi dus într-o pivniţă, unde a fost lovit până a leşinat.

Tânărul de 16 ani locuia împreună cu familia şi cu alţi romi într-o casă părăsită, în localitatea Pierrefitte-sur-Seine, de la periferia de nord a Parisului. El a fost găsit inconştient, într-un cărucior de supermarket abandonat la marginea unei străzi. Adolescentul a fost transportat la spital, dar este în comă şi medicii nu ştiu dacă îşi va reveni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri