Teaser pentru filmul despre procurorul Panait, difuzat în plin scandal cu spioni. Cum își motivează regizorul Tudor Giurgiu decizia

Data publicării:
clip panait

Regizorul a declarat la Digi24 că a luat decizia de a difuza clipul de promovare în urma evenimentelor petrecute în ultima săptămână.

Ce trăim acum în România este... o stare foarte ciudată. De la zi la zi te aștepți să mai explodeze o știre”, a spus el.

Tudor Giurgiu a explicat motivul pentru care a decis publicarea teaser-ului astăzi.

În momentul în care sunt eu cu filmul – încă lucrez la el, lucrăm la sunet, nu știu când va fi gata - mi-am adus aminte că avem un schelet, un teaser, care vrea să agațe publicul, audiența, mi-am adus aminte că agățasem în structura lui și chestiuni care astăzi sunt foart actuale – servicii, toată povestea din care m-am inspirat și care s-a întâmplat în 2002 are legătură cu faptul că multe ministere aveau propriul serviciu secret. Era o chestiune absolut nebunească, de luptă între servicii și pentru influență economică, pentru a-și atinge anumite privilegii și beneficii”, a declarat el la emisiunea „Jurnalul de Seară”.

Mi-am spus: de ce nu? De ce să nu ies cu un trailer care era aproape făcut? Cred că a fost o idee bună, am primit foarte multe telefoane, văd că viralitatea asta funcționează foarte bine în mediul online”, a adăugat el.

Tudor Giurgiu spune că nu se așteaptă ca acest clip să aibă consecințe asupra duelului politic. „Oricât de mult mi-aș dori eu ca filmul să aibă un rol și o influență în general în societatea românească, nu cred că vom avea o forță atât de mare, nu cred că avem forța de a zdruncina conștiințe la un nivel care să se simtă”, a spus el.

Rolul său este de a pune semne de întrebare, să ne aducem aminte cum funcționa justiția în societatea românească de acum 12 ani și să fim mai atenți și la ce votăm”, a mai spus Tudor Giurgiu.

Moartea procurorului Panait, un caz controversat

În aprilie 2002, moartea unui tânăr procuror de la Parchetul General punea pe jar opinia publică şi presa. Cristi Panait a murit la spital, după ce s-a aruncat de la terasa apartamentului pe care îl împărţea cu mătuşa sa, în Capitală. La data morţii sale, procurorul, în vârstă de 29 de ani, era implicat într-o anchetă controversată, cu ramificaţii la vârful Partidului Social Democrat, partid aflat la putere.

Înainte cu două luni de moartea lui Cristi Panait, procurorul orădean Alexandru Lele arestează un traficant de produse petroliere, fiul prefectului de Bihor.

După ce premierul Adrian Năstase declară public că nu crede în arestările de vineri, lăsând să se înțeleagă că e vorba de un abuz, Adrian Tărău este eliberat, iar procurorul care îl arestase este învinuit de corupţie. Cristian Panait este trimis de la Bucureşti să îl aresteze pe Alexandru Lele. Procurorul a analizat cazul şi a dispus neînceperea urmăririi penale.

Decizie care, după cum specula presa vremii, i-ar fi adus presiuni din partea superiorilor şi a colegilor de la Parchetul General şi în final, moartea.

Decizia neînceperii urmăririi penale luată de Cristi Panait a fost confirmată în ianuarie 2008, atunci când CSM și Parchetul General îi constată nevinovăția lui Alexandru Lele.

,,În anul 2008 s-a dat aceeași soluție pe care o propusese Cristian Panait cu șase ani în urmă și pentru care a plătit cu viața. Vina pentru care nu l-au iertat pe Cristian Panait a fost că i-a forțat pe dinozaurii sistemului să se implice direct în cazul Tărău. Ținta lor finală era puterea, controlul discreționar al societății (...) Lăsarea lui Panait în viață ar fi constituit o urmă pe care nu și-o permite niciun asasin. Cred că moartea lui Panait a fost o moarte provocată”, declara Alexandru Lele pentru ziarul Bursa.

La patru luni de la moartea procurorului Panait, Parchetul General ajunge la concluzia că a fost vorba despre o sinucidere şi clasează cazul. Potrivit presei de la acea vreme, în ziua morţii, Cristi Panait ar fi fost vizitat de prietenul său Victor Ponta, fost coleg procuror. Presa a scris atunci despre un conflict pe care l-ar fi avut cei doi din cauza punctelor de vedere diferite asupra dosarului Tărău.

Victor Ponta a respins întodeauna orice legătură între el şi moartea procurorului Cristian Panait.

„E o acuzație serioasă. Sunt convins că, dacă furam ceva, comiteam ceva, in 12-14 ani nu cred că nu se întâmpla nimic”, a spus premierul în urmă cu două luni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Prin ce trece acum Kate, detalii care te lasă fără cuvinte. Frumuseţea ei ar fi rămas doar o amintire. Noi...
Digi FM
Dorian Popa, întrebat dacă a înșelat-o pe Claudia, fosta lui iubită: "Am greșit. Cred că este de ajuns să...
Pro FM
Dana Nălbaru, retrasă din viața publică, duce un trai liniștit la țară. Ea văruiește copacii, soțul ei...
Film Now
Zendaya, adevărul despre scenele intime din filmul „Challengers”: „Trebuia să ne simțim bine unul cu celălalt”
Adevarul
Turist italian șocat de mașinile scumpe din București: „Sunt mai multe BMW-uri decât în Germania" VIDEO
Newsweek
VIDEO Rachete SUA ATACMS au distrus 5 lansatoare rusești de 3.000.000.000$, în Crimeea într-o noapte
Digi FM
O femeie a încercat să obțină un împrumut cu un cadavru în scaun cu rotile: “Unchiule, mă asculți? Trebuie să...
Digi World
Un influencer din Rusia și-a lăsat fiul de o lună să moară de foame. L-a "hrănit" cu "lumina soarelui, nu cu...
Digi Animal World
Câinele din București care i-a emoționat pe internauți. Și-a așteptat răubdător stăpână în vârstă, în timp ce...
Film Now
Brian Cox critică performanța lui Joaquin Phoenix în filmul „Napoleon”: „Aș fi interpretat acel rol mult mai...