Televiziuni somate de CNA pentru erori de folosire a limbii române

Data publicării:
cna-sigle

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis, marţi, să acorde somaţii publice televiziunilor Antena 1, Naţional TV, Antena 3 şi Realitatea TV, pentru că au avut peste 50 de erori de folosire a limbii române în anul 2016, potrivit sesiunilor de monitorizare efectuate de Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – AI. Rosetti”.

cna-sigle

Propunerea de acordare a somaţiilor a fost formulată de Dorina Rusu, care a citit câteva erori înregistrate la televiziuni, potrivit News.ro.

„A debutat cu primul volum de proză”, „Îi dai sfaturi ca şi tată vitreg”, „S-ar putea să aibă simţuri extrasenzoriale”, „Aş intra puţin în telespectatori”, „Venus şi Saturn vă dă de treabă” şi „cele mai calitative substanţe” s-au numărat printre greşelile pe care le-a dat citit Dorina Rusu din raportul de monitorizare realizat de Institutul de Lingvistică ”Iorgu Iordan – AI. Rosetti”.

În sesiunile de monitorizare efectuate în anul 2016, la Antena 1 şi la Realitatea TV au fost înregistrate câte 59 de erori, la Naţional TV, 53, iar la Antena 3, 50 de erori.

De asemenea, membrii CNA au votat, la propunerea Dorinei Rusu, trimiterea unor scrisori de atenţionare către televiziunile Antena 1, Kanal D şi Naţional TV, pentru erorile de folosire a limbii române în luna noiembrie.

În luna noiembrie, Antena 1 a înregistrat 21 de greşeli de utilizare a limbii române, Kanal D, 29 de greşeli, iar Naţional TV, 27 de greşeli.

În rândul posturilor de radio, Europa FM a înregistrat 10 erori de folosire a limbii române în anul 2016, în timp ce Radio România Actualităţi a înregistrat 9 greşeli.

În sesiunile de monitorizare din 2016, din lunile martie, august şi noiembrie, au fost avute în vedere 12 posturi de televiziune - TVR 1, TVR 2, ANTENA 1, PRO TV, Kanal D, Prima TV, Naţional TV, Antena 3, România TV, B1 TV, Realitatea TV şi Digi 24, şi două posturi de radio - Radio România Actualităţi şi Europa FM.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri