Tentativă de atentat de Ziua Națională, dejucată de DIICOT și SRI. Autorul, un extremist de origine maghiară, a fost arestat preventiv

Data publicării:
SRI brigada antitero 01 12 2015 foto facebook

Foto: Facebook SRI

ACTUALIZARE 00.05. Extremistul de orgine maghiară care plănuia un atentat terorist în timpul paradei de 1 Decembrie de la Târgu Secuiesc a fost arestat preventiv.

Procurorii DIICOT spun că el voia să detoneze o bombă artizanală suficient de puternică încât să facă zeci de morţi.

El este Beke Istvan Attila. Are 40 de ani şi este cetăţean român, de origine maghiară, cu domiciliu în Covasna. Procurorii l-au reţinut azi-noapte şi îl acuză că avea de gând să pună o bombă la parada de 1 decembrie de la Târgu Secuiesc.

Agenţii Serviciului Român de Informaţii şi procurorii de la combaterea terorismului spun că se antrenase într-un poligon special. Acolo şi acasă la Beke Istvan Attila au găsit 250 de materiale explozive care ar fi putut să rănească mulţi oameni dacă erau detonate cum era planul.  

Suspectul este un membru marcant al grupării extremiste Mişcarea de Tineret 64 de Comitate, spun procurorii. Potrivit autorităţilor, membrii acestei organizaţii au viziuni separatiste. Ovidiu Marincea, consilier al directorului SRI: „Anul trecut, aceiaşi membri au organizat un protest la Târgu Mureş unde s-au îmbrâncit cu jandarmii şi au aruncat petarde interzise”.

Au fost şi alte situaţii în care acţiunile Mişcării de Tineret 64 de Comitate au fost reclamate la poliţie.

Mădălin Guruianu, consilier local în Sfântu Gheorge, Covasna: „Au fost două cazuri care au fost reclamate de mine la poliţiile din Târgu Secuiesc şi din Sfântu Gheorghe. Era vorba despre o ofensă adusă Zilei Naţioale şi însemnelor de stat pentru că au fost arborate mai multe drapele negre în Târgu Secuiesc”.

El ar putea primi o pedeapsă maximă de 25 de ani de închisoare.  

ACTUALIZARE 20.30. „E posibil ca în urma asasinatelor în masă de la Paris, în minţile unor psihopaţi de peste tot, şi printre maghiarii di Transilvania e posobil să aibă un soi de excitaţie, o rezonanţă la aşa ceva şi să le vină idei. Mai ales că organizaţia respectivă este o organizaţie teroristă, având în vedere scopurile pe care şi le defineşte.

Nu am văzut maşinăria infernală, cei 250 de explozivi, tot ce ştim ştim din relatările purtătorilor de cuvânt ai SRI şi ale procurorilor.

Ceea ce mă face să zâmbesc şi mă pune pe gânduri e fraza că aceşti atentatori erau urmăriţi de la bun început, de când le-a trecut prin cap asta, organele noastre vigilente îi supravegheau pas cu pas şi au fost prinşi când se pregăteau să îşi pună maleficul plan în acţiune.

Aşa ceva am mai văzut în filmele securiste dinainte de 89, căci filme SRI-ste mai puţin s-au făcut după 89, filme în care nu aveau spionii nicio şansă. Asta auzim şi acum, mă face uşor să zâmbesc, dar există şi posibilitatea ca totul să fie foarte real”, a declarat la Digi24 Cristian Tudor Popescu.

ACTUALIZARE 19.34. Inculpatul B. I. A. va fi prezentat Curții de Apel București, cu propunerea de arestare preventivă, a declarat procurorul-șef adjunct al DIICOT, Giorgiana Hosu.  

 ACTUALIZARE 18.10. Mişcarea celor 64 de comitate, gruparea extremistă maghiară din spatele acestei tentative de atac terorist, militează pentru refacerea Ungariei Mari. Numele trimite la organizarea din perioada Imperiului Austro-Ungar. Gruparea a fost înfiinţată, în 2001, de Toroczkai Laszlo.

Acesta a fost prins, în 2013, la graniţa Ungariei cu România, în timp ce încerca să pătrundă în ţara noastră şi a fost întors din drum.

De atunci, fondatorul grupării extremiste are interdicţie de a intra în România. De altfel, SRI a monitorizat mai mulţi membri ai organizaţiei. Liderii ei au încercat să înfiinţeze o filială şi în România şi au depus în acest sens o cerere pe lângă Judecătoria Odorheiu Secuiesc, dar s-au răzgândit ulterior.

Gruparea este finanţată de firme, asociaţii şi autorităţi locale apropiate de partidul de extremă dreapta Jobbik.

ACTUALIZARE 15.35. Consilierul de comunicare al directorului SRI a declarat, în direct la Digi24, că suspectul reținut este maghiar și viața oamenilor nu a fost nicio clipă în pericol.

Ovidiu Marincea: Au încercat să meargă departe, dar SRI și-a făcut datoria. Am avut cunoaștere despre acest posibil atentat cu mult timp înainte astfel încât să-l putem dejuca. Este în acest moment o anchetă penală în curs.

Acel cetățean reținut face parte din organizația „64 de comitate”, una dintre cele mai active organizații iredentiste. Liderii ungari ai mișcării au mai fost în atenția autorităților române.

SRI și celelalte organizații au monitorizat astfel încât în niciun moment nu a fost pusă în pericol viața oamenilor.

Știu că au cetățenia ungară, dar e posibil să aibă dublă cetățenie.

Bărbaţii au fost reţinuţi şi sunt în drum spre capitală. Despre dispozitivul explozibil nu se ştiu foarte multe detalii.

Din primele informaţii se ştie, însă, că ar fi putut să ucidă zeci de oameni. Dispozitivul artizanal urma să fie declanşat în timpul paradei de 1 decembrie din Târgu Secuiesc.

„La data de 01.12.2015 procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpatului  B. I. A. sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de tentativă la infracțiunea de acțiuni împotriva ordinii constituționale prev.de art.412 alin.2 rap.la art.397 alin.2 Cod penal și nerespectarea regimului materiilor explozive prev.de art.346 alin.1 Cod penal săvârșită în condițiile art.32 alin.1 lit.”o” din Legea nr.535/2004 – privind prevenirea și combaterea terorismului.

În cauză, există suspiciunea rezonabilă că în realizarea obiectivelor revizionist-separatiste pe care structura naționalist-extremistă ”Mișcarea de Tineret 64 de Comitate” – HVIM Ungaria le promovează în Transilvania în scopul realizării, inclusiv prin acte de violență îndreptate împotriva cetăţenilor români și a bunurilor acestora, dezideratului de îngreunare/împiedicare a autorităților române în actul de exercitare a puterii de stat în zona așa-zisului ”Ținut Secuiesc”, ca etapă a procesului ce vizează refacerea ”Ungariei Mari”, inculpatul B. I. A., membru marcant al extensiei în România a HVIM Ungaria, și-a asumat, şi ulterior a procurat mijloacele și instrumentele necesare confecționării unui dispozitiv exploziv improvizat pe care intenționa să-l detoneze în public, pe raza localității Târgu Secuiesc, pe parcursul desfășurării manifestației prilejuite de sărbătorirea zilei de 1 Decembrie”, anunță DIICOT într-un comunicat de presă

Mișcarea celor 64 de comitate

Mișcarea celor 64 de comitate este o grupare extremistă maghiară înființată in 2001, în Ungaria de către Toroczkai Laszlo. Cele 64 de comitate fac referire la organizarea administrativ teritoriala a Ungariei din perioada imperiului austro-ungar iar gruparea militează pentru refacerea Ungariei Mari.

HVIM nu este organizată juridic în România, pentru că inițiatorii mișcării s-au răzgândit în 2008. De înființare s-au ocupat atunci cinci secui din Transilvania: Petre Waum, Lokodi Ferenc Attila, Tokos Szabolcs, Szabo Nandor și Krafft-Szabo Istvan. Cei cinci au cerut Judecătoriei Odorheiu Secuiesc să le aprobe înființarea HVIM România, dar au renunțat ulterior.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri