Tezaur descoperit din întâmplare. Un bărbat din Suceava a găsit peste 300 de monede dacice

Data publicării:
monede

Paul Croitoriu, din Cacica, judeţul Suceava, și-a cumpărat un aparat de detectat metale la începutul acestui an. De atunci, în fiecare sfârşit de săptămână mergea în pădurea din apropiere si cauta metale. Primele monede le-a găsit în urmă cu câteva zile când îi arăta unui prieten cum funcţionează aparatul.

Eu cred că Dumnezeu ne-a îndreptat pe acel drum. Monezile au fost foarte împrăştiate, risipite. Deci la o detectare 2-3 monezi, maxim. A fost multă muncă”, povestește el.

Abia după ce a văzut că toate sunt inscripţionate pe o parte cu un personaj dacic iar pe cealaltă cu un cal şi un călăreţ, şi-a dat seama că sunt vechi şi a decis să anunţe autorităţile.

„Acest tezaur monetar de circa 300 de monede la care se mai adaugă încă 6-7, poate chiar 8-9 monede întregible din fragmentele care există este, se pare, la ora actuală cel mai mare tezaur de monede dacice găsite pe teritoriul României”, spune Viorel Blănaru, consilier la Direcția de Cultură și Patrimoniu Cultural Suceava.

Specialiştii Muzeului Bucovinei le vor evalua şi le vor restaura pe cele care au început deja să se degradeze.

Se pare că sunt din argint. Rămâne de văzut după investigaţiile de la laboror cât argint, dacă mai sunt şi din altceva”, spune Emil Ursu, directorul Muzeului Bucovinei.

Bărbatul care a descoperit comoara spune că nu a fost tentat nici măcar o secundă să păstreze monedele chiar dacă pe piața neagră, la o primă evaluare, acestea a putea fi vândute chiar şi cu 150,000 de euro. Adevărata lor valoare va fi stabilită însă după ce vor fi analizate toate. Descoperirea bărbatului i-a uimit şi pe colegii lui. Înainte, singurele lucruri cu care s-a lăudat căutătorul de metale au fost câteva cartușe de război, conserve goale sau sârme din cupru.

Potrivit legii, Paul va primi, pentru descoperirea lui, 30% din valoarea monedelor.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri