Tezaur recuperat. 18 bijuterii dacice sunt expuse la Muzeul Național de Istorie a României

Data publicării:
tezaur - captura tv - 28 iulie 2015

Inele, coliere, brăţări, pandantive şi alte obiecte din argint vechi de peste două mii de ani completează lista pieselor dacice recuperate de pe piaţa neagră în ultimii ani.

Acest tezaur înseamnă cea mai completă şi cea mai frumoasă descoperire de acest gen pe care îl are în colecţia sa un muzeu din România şi de ce să nu spun, probabil şi în lume. Este cel mai spectaculos tezaur dacic pe care îl ştim de 250 de ani de când există informaţii despre asemenea descoperiri. Este un tezaur cu piese de o calitate artistică excepţională şi pentru specialişti oferă şi o serie de informaţii privind folosirea bijuteriilor dacice în lumea de fiecare zi, dar din păcate nu mai ştim cum erau ele folosite ca ofrandă pentru zei”, a declarat Ernest Oberländer-Târnoveanu, directorul MNIR.

Negocierile pentru recuperarea celor 18 piese au început acum câteva luni. Preţul final a fost de 43.000 de lei, plătit de Ministerul Culturii.

Despre aceste piese, Ionuț Vulpescu, ministrul Culturii, spune că „sunt podoabe dacice, de o valoare extraordinară. Sumele sunt mereu simbolice atunci când vorbim despre patrimoniu. Importante sunt politicile pe care le dezvoltăm şi iată că atunci când instituţiile fundamentale funcţionează, sunt şi rezultate. Este zonă de risc atunci când vorbim despre patrimoniu, mai cu seamă pentru că sunt podoabe dacice din zona Orăştiei şi e o vulnerabilitate pe care România o are. S-au făcut lucruri, dar cred că este loc de mai bine şi în toamnă voi promova un proiect de lege rezervat cetăţilor dacice din zonă să protejăm cât mai bine". 

Primii vizitatori s-au şi bucurat să vadă obiectele dacice.

Bucureştenii care vor să admire tezaurul au la dispoziţie doar o săptămână pentru a vizita Muzeul Naţional de Istorie a României. Apoi exponatele vor fi preluate de specialişti pentru catalogare detaliată.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri