Timişoara. Stâlpi de stadion montaţi în centrul istoric

Data publicării:
piata sf gh tm 08.11

Piaţa Sfântul Gheorghe este una dintre cele mai vechi din Timişoara. În fotografiile de acum 100 de ani se vede cum lumina pe străzi era dată de globuri de sticlă, discrete, cu fier forjat, montate pe clădiri sau pe stâlpi, în stilul acelei perioade. Acum pe stradă au apărut stâlpii din inox, strălucitori şi cu leduri. Foarte moderni! Dar exact din acest motiv nu sunt pe gustul localnicilor.

Reprezentanţii Primăriei Timişoara au refuzat să comenteze situaţia. Ne-au transmis însă că amplasrea acestor stâlpi nu a fost alegerea lor şi că ei au preluat proiectul de la fosta administraţie locală.

Foştii edili încearcă însă să se apere. Flavius Boncea, consilier local Timişoara (fostul purtător de cuvânt al Primăriei Timişoara în fosta administraţie) spune: Proiectul iniţial prevedea şi nişte pomi, iar aceşti stâlpi veneau cumva deasupra lor, erau mascaţi de verdeaţă. s-a renunţat la o parte din proiect şi ceea ce a rămas nu e de bine.

Ce spune cetăţenii oraşului:

- Arată ca o parcare.

- Ce ţi-ar plăcea să vezi?

- Ceva mai negru, mai clasic, să zic.

[...] 

- De pe timp. Mai altfel, puţin cu fier. Decât aşa lucitori, ar fi fost mai frumos.

- Trebuia să se uite în cataloage. Aşa parcă am fi pe şantier. Sincer.

Stâlpii au fost montaţi şi în Piaţa Libertăţii, care face parte tot din perimetrul centrului istoric al Timişoara. Şi arhitecţii critică proiectul de iluminat stradal al municipalităţii.

Valentin Luca, arhitect: În ceea ce priveşte Piaţa Sfântul Gheorghe avem 50-60 de fotografi în care se poate vedea felul în care arăta aceasta piaţă. Nu am văzut niciunde niciun stâlp de inox.

Reabilitarea Pieţei Sfântul Gheorghe face parte din proiectul amplu de refacere a centrului istoric al Timişoarei. Valoarea lui este de aproape 66 de milioane de lei, din care 42 de milioane provin de la Uniunea Europeană. Lucrările trebuie încheiate până la sfârşitul anului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri