Titus Corlățean, la Digi24: Cu siguranță trebuie să mai lucrăm pentru o vizită a președintelui Obama la București

Data publicării:
titus corlatean-1

„Cu siguranță va trebui să lucrăm în continuare pentru o vizită a preşedintelui SUA, este un lucru foarte important”, a spus Titus Corlățean la Digi24.

Declaraţia a fost făcută în contextul în care şeful diplomaţiei de la Bucureşti a fost întrebat de ce președintele Barak Obama merge în Polonia, iar România s-a bucurat de prezența numărului doi din administrația americană, vicepreședintele Joe Biden.

Titus Corlățean a ținut să sublinieze că vicepreședintele Joe Biden este vectorul politicii externe americane și că mesajele importante pentru Europa s-au transmis, în decursul timpului, prin el și prin secretarul de Stat John Kerry.

„Suntem, alături de Polonia şi de Turcia, bastioanele atlantice cele mai importante în estul Europei, dar trebuie să remarcăm şi diferenţele, fără să pornim de la ideea cam provincială - aaa, la noi vine doar vicepreşedintele american în timp ce preşedintele merge la ceilalţi, trebuie să vedem şi de ce se întâmplă asta, dar nu trebuie să exagerăm, nişte mutări care, când e vorba despre persoana care vizitează ţara, au o importanţă mai mică decât de importanţa ţării respective într-un astfel de moment”, a subliniat, la rândul său, analistul Emil Hurezeanu.

Unii actori de pe scena politică sunt de părere că vizita în România a numărului doi din administraţia americană arată faptul că ţara noastră şi-a pierdut rolul de lider regional.

Nu pot să nu remarc faptul că România a pierdut rolul de lider regional sau ar fi putut să ocupe un loc mult mai pregnant, Polonia este în această situație, preşedintele Obama va efectua o vizită la Varșovia”, a spus secretarul executiv al PDL, Radu Carp, în emisiunea „Jurnalul de Seară”.

„Prin nivelul oficialului american, ne arată pozitia pe care SUA o vede pentru România. Încurajatoare, sigur, dar mi-aș fi dorit ca la Bucureşti să vină Barack Obama”, a spus la rândul său, Norica Nicolai, candidat PNL la alegerile europarlamentare.

Pe de altă parte, șeful diplomației a dat asigurări că agenda vicepreședintelui Biden la București a fost mult mai amplă și mai consistentă decât s-a văzut la nivelul discursului public, un punct important constituindu-l Republica Moldova.

„Vizita a fost o reușită și pentru noi, și pentru partea americană”, a asigurat Titus Corlățean.

Întrebat despre o eventuală bază permanentă a NATO în România, ministrul a spus că discutația este în desfășurare, că subiectul va fi discutat la summitul Alianței din toamnă și a sugerat că Polonia și țările baltice sunt la fel de interesate să găzduiască elemente prin care NATO și-ar întări prezența pe flancul estic.

„Ceea ce apreciază americanii este predictibilitatea conduitei atitudinii României”, a subliniat Titus Corlățean.

În ceea ce privește vizele, ministrul de Externe a spus că administrația americană a reconfirmat susținerea pentru ridicarea obligativității vizelor, numai că această chestiune face parte dintr-un pachet legislativ masi amplu pe tema migrației, pachet care a fost adoptat deja de Senatul american. „Există voința politică de susținere, doar că trebuie să ținem cont și de dinamica politicii interne americane. Vă asigur că menținem un lobby constant”, a spus șeful diplomației la Digi24.

SUA au reconfirmat și sprijinul pentru Republica Moldova, iar ministrul a dezvăluit că a vorbit astăzi cu omologul său britanic, William Hague, inclusiv pe teme privind traseul european al Republicii Moldova. Șeful diplomației române a subliniat în context rolul și susținerea României pentru cauza Republicii Moldova. El a vorbit de „rolul României pentru a echilibra efectele embargoului rusesc asupra vinurilor” și de „insistențele României în UE pentru a accelera semnarea acordului de asociere cu R. Moldova”.

Urmăriți discuția completă din emisiunea „Jurnalul de Seară” în materialul video de mai jos: 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri