Titus Corlăţean: Sperăm că procesul de integrare europeană a R. Moldova să fie respectat de Rusia

Data publicării:
juramant corlatean - resized - presidency-1.ro

 

România este extrem de îngrijorată de ceea ce se întâmplă în Ucraina (...) evenimentele dramatice din Ucraina se derulează la doar 300 de km de frontierele noastre, care sunt în acelaşi timp frontierele UE şi NATO”, a declarat şeful diplomaţiei, în interviul acordat postului german de televiziune.

„Dreptul internaţional a fost încălcat în mod clar de către Rusia prin acţiunile sale militare, iar faptul că integritatea teritorială şi suveranitatea unui stat au fost încălcate, faptul că astăzi frontierele au fost schimbate prin mijloace militare sunt motive de îngrijorări serioase”, a spus Titus Corlăţean.

Întrebat dacă preşedintele rus Vladimir Putin ar putea să ia şi alte teritorii, după anexarea Crimeei, ministrul român a amintit declaraţia preşedintelui rus, potrivit căreia „Rusia nu va continua să se angajeze militar sau să intervină în alte regiuni din Ucraina”.

„Trebuie să fim foarte precauţi deoarece nu avem nevoie de noi ameninţări de securitate la adresa Ucrainei”, a subliniat Corlăţean, care a evocat, în acest context, şi conflictele îngheţate din Nagorno-Karabah, Osetia de Sud şi Transnistria.

„Este foarte periculos pentru securitatea internaţională şi de aceea trebuie să trasmitem Rusiei mesajul ferm că nu vom accepta această încălcare a dreptului internaţional şi că dialogul politic trebuie să predomine”, a mai spus oficialul român.

Întrebat de intenţia minorităţii ruse din Republica Moldova de a se alătura Rusiei, Titus Corlăţean a precizat că speră că acest lucru nu se va întâmpla, deoarece „drepturile tuturor celor care trăiesc în R. Moldova sunt respectate”, iar procesul de integrare europeană a Chişinăului este „benefic pentru toţi cetăţenii, nu numai pentru etnicii români care reprezintă majoritatea - 70% - populaţiei, dar şi pentru etnicii ruşi şi ucraineni”.

„Sperăm că procesul politic referitor la extinderea UE cu Republica Moldova va fi respectat de toţi actorii internaţionali, începând în primul rând cu Federaţia Rusă”, a mai spus Corlăţean.

Şeful diplomaţiei române face o vizită de lucru în Germania, în perioada 19-20 martie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri