Tragedia din Retezat | Salvamontist: Oamenii nu au ştiut să meargă pe munte

Data publicării:
DSCN4783

Tragedia din Retezat ar fi fost provocată de o serie de erori, spun salvamontiştii, care cred că cei doi copii - campioni ar fi avut o şansă dacă erau echipaţi corespunzător. Salvatorii montani spun că i-au găsit pe copii fără căşti de protecţie, iar asta le-a fost fatal. Grupul de alpinişti nu avea nici măcar hamuri de ancorare şi nici nu erau legaţi în coardă. Mai mult, specialiştii nu înţeleg ce căutau iarna pe un traseu de vară, în plin cod de avalanşă şi de ce au ignorat avertismentele altor alpinişti.

Salvamontiştii care au intervenit în operaţiunea de salvare din Munţii Retezat spun că grupul din care făceau parte Dor Geta Popescu, de 13 ani, şi Erik Gulaci, de 12 ani, nu era pregătit pentru încercarea la care s-au înhămat.

Sorin Sanda, alpinist, salvamontist: „Oamenii nu au ştiut să meargă pe munte. Punct. Nu aveau acel echipament tehnic, adică nu erau legaţi în coardă, nu erau în ham, nu aveau cască de protecţie, pentru că au fost loviţi de stânci de asta au murit, avalanşa nu a fost mare. Posibil, în momentul căderii având o cască, puteai să scapi să zicem cu o rană, două, dar nu să mori. Chiar ei au produs-o, ea nu a plecat singură. Ei au călcat pe zăpada care s-a rupt de sub ei şi toţi cinci au plecat. Avalanşa nu a fost mare. Dar fiind panta foarte mare şi abruptă...,s-au lovit de stâncile care prin cădere i-au distrus efectiv.”

Mai mult, grupul ar fi ales să meargă iarna pe un traseu de vară şi ar fi ignorat avertismentele altor alpinişti cu care s-au întâlnit pe drum

Cătălin Berenghi, alpinist: „Au zis că vor veni cu noi, pe traseu, la bifurcaţie au luat-o înainte, am crezut că vor urca şi ei in creastă. Vizibilitatea fiind foarte mică, nu i-am mai văzut ulterior.

Ne-am întâlnit undeva în Şeaua Berbecilor şi de acolo am căzut de acord că urmăm acelaşi traseu, pe creastă, iarna pe munte aşa se merge, pe creastă, pe linia cea mai înaltă pentru a nu fi luat de avalanşă. Zis şi făcut. Noi am luat traseul pe creastă, iar ei s-au desprins şi au luat-o pe traseul de vară”.

Decizia de a schimba traseul i-a uimit pe ceilalţi alpinişti. Aceştia spun că zona era foarte abruptă şi în unele locuri zăpada ajungea la un metru şi jumătate.

Cătălin Berenghi, liderul grupului de alpinişti: „Am auzit ţipete de ajutor din partea unei femei. Am pus tot grupul nostru la adăpost, era vânt de 80 km pe oră, temperatura resimţită era de minus 15, minus 20 de grade”.

Sorin Sanda, alpinist, salvamontist: „Toată ţara s-a anunţat cod galben. Au ştiut! Dar...Hai s-o forţăm puţin pentru a putea face şi vârful ăsta”.

Ovidiu Bodean, şef Salvamont Hunedoara: „N-am crezut că se va întâmpla aşa după două zile de avertizări de avalanşă în munte. Uite că s-a întâmplat”.

Legiştii confirmă şi ei declaraţiile salvatorilor montani. Dacă ar fi avut căşti, copiii - alpinişti aveau o şansă.

Dr. Dan Mărculescu, şeful Serviciului de Medicină Legală Hunedoara: „Au decedat în urma unor traumarisme cranio-cerebrale cu fracturi bază craniană iradiante.”

Salvamontiştii din Gorj spun că pregătirea pentru o astfel de ascensiune trebuie să fie una extrem de minuţioasă şi orice pas greşit te poate costa viaţa. Există chiar un rucsac special pentru salvare în cazul unei avalanşe.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri