Traian Băsescu: În primele două zile au ieșit în stradă zeci de mii de oameni care nu au cerut un leu de la stat. (...) În ultimele zile piața se penibilizează

Data publicării:
traian basescu2 la 24 de minute captura 09 11 2015

 

Fostul președinte consideră că doar reacția din primele două zile, când în Piața Universității s-au strâns zeci de mii de oameni, este relevantă.

Eu aș analiza primele două zile ale Străzii, cu „S” mare, când în București au fost 30.000-40.000 de oameni. Nu e valabil pentru ultimele zile. În primele două zile au ieșit zeci de mii de oameni care nu au cerut un leu de la stat. Nu au cerut creșteri salariale, ajutoare sociale, nu au cerut nimic statului pentru ei. Au cerut doar să se modernizeze. A fost pentru prima dată o reacție a clasei de mijloc. Declanșator a fost ce s-a întâmplat la club.

Au început să vină tot mai puțini oameni și parcă s-a pierdut coerența mesajului. Eu am postat pe Facebook o listă de solicitări, preluate în primele 2-3 zile. Erau de bun-simț. Se cereau 300 de parlamentari, alegerea primarilor în două tururi, depolitizarea administrației. Lucruri pe care Parlamentul le poate face ușor, fără să cheltuie bani”, a declarat Traian Băsescu la „24 de minute”.

Fostul președinte nu crede că o eventuală participare a sa la proteste ar fi fost văzută bine de manifestanți. 

Claudiu Pândaru: Cum credeți că ați fi fost dvs. primit în piață în primele două zile?

Traian Băsescu: Prost. Respingerea pentru orice politician a fost netă. Piața a refuzat și să își desemneze lideri, dar și-a strigat și scris mesajele.

Traian Băsescu a vorbit și despre poziția sa recentă în legătură cu mesajul ambasadorului Hans Klemm, care i-a încurajat pe români „să rămână implicați în procesul civic”.

Claudiu Pândaru: Într-o declarație publică, am văzut un atac la adresa ambasadei... 

Traian Băsescu: A ambasadorului... Nu un atac, o observație.

Claudiu Pândaru: E prima. Până anul trecut îi considerați parteneri. 

Traian Băsescu: Și acum îi consider la fel. M-a deranjat ușurința cu care a dat semnalul că putem sta în continuare în stradă. Eu cred că și domnia sa a văzut scăderea în intensitate, a putut să analizeze că reacția reală a fost în primele zile, nu în ultimele zile când piața se penibilizează. Aseară erau sub o mie. O continuare, o stimulare la a se continua ce a fost în primele zile e greșită. Guvernul a căzut, suntem într-o zonă de instabilitate, Ucraina, Moldova - nici Bulgaria nu se simte bine. A venit timpul politicului, să revenim la o atmosferă de calm și rațiune.

Un reprezentant al unei țări de asemenea calibru, pe care o prețuim, să încerce să stimuleze rămânerea în piață, e greșit. Președintele a spus abia aseară, după ambasador.

Puteți urmări înregistrarea întegrală a emisiunii aici.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri