Traian Băsescu: Majoritatea parlamentară a refuzat astăzi din nou să lase justiția liberă 

Data publicării:
basescu noua tribuna 3 presidency-1.ro

 

Principalele declarații ale președintelui:

Majoritatea parlamentară a refuzat astăzi din nou să lase justiția liberă în condițiile în care Parlamentul României este acuzat în raportul UE care vizează actele de corupție. La noi în mod special este menționat Parlamentul ca o instituție care împiedică justiția.

În raportul MCV, Parlamentul este menționat ca cel care încalcă statul de drept.

Episodul legat de Chițoiu este o confirmare a ceea s-a scris în aceste documente.

Acest episod are și o altă conotație – ordonanța 94/2013 cu privire la ASF a fost emisă și manipulată de diverși politicieni și confirmă faptul ca Guvernul Ponta este corupt.

Dacă azi s-ar fi dat aviz ca dl Chițoiu să fie anchetat, ar fi trebuit să spună și cum a primit aprobarea de la premier, iar premierul să spună cum o ordonanță de urgență care nu a circulat pe la toți miniștrii să fie aprobată peste noapte.

Domnul Chițoiu minte. A avut sesizări, nu de la FMI sau de la alte instituții, care s-au manifestat într-adevăr și au avut exigențe privind modificare funcționării ASF, dar legea initială a fost retransmisă de mine la Parlament exact din cauza modificărilor care au venit și la mine de la FMI.

Parlamentul a refuzat să constate încetarea mandatului pentru doi parlamentari care, prin hotărâre definitivă a Înaltei Curți, au fost declarați incompatibili. E vorba de Daniel Akos Mora și de Ștefan Bucur Stoica

Este un număr mare de parlamentari pentru care s-a cerut aprobare pentru începerea urmării penale și a fost refuzată de parlament: Varujan Vosganian, Laszlo Borbely, Victor Paul Dobre, Daniel Chițoiu.

Mai avem și parlamentari pentru care s-a refuzat ridicarea imunității pentru arestare. Aici îl găsim pe domnul deputat Cosma Vlad Alexandru și pe domnul deputat Ion Stan.

Pentru parlamentarul auto, Coman (Gheorghe Coman, n.r.), s-a incuviințat imediat arestarea.  

Este foarte mare diferența de tratament. Este vorba de politicieni care sunt parte a sistemului corupt din Parlament. Fac parte din corupția transpartinică din Parlament.

Facem eforturi uriașe să deschidem porțile Schengen pentru toți românii și economiei românești. Parlamentarilor din majoritatea parlamentară nu le pasă.

Acești oameni, ca și cei care sunt colegi cu ei, îi apără fără rezerve, chiar făcând rău României și discreditând statul român.

Degeaba instituțiile statului își fac treaba dacă deasupra lor se pune eticheta „lipsă de voință politică în combaterea corupției”.

Eu sunt doar în situația de a constata, pentru că nu am cum să influențez Parlamentul, dar românii trebuie să știe cine îi discreditează.

 Despre taxa pe combustibil

Spun încă o dată: această taxă suplimentară nu este necesară, având în vedere că în buget sunt ascunși destui bani pentru a se renunța la această taxă.

La Ministerul Dezvoltării e o creștere explozivă pentru alocarea de bani în vederea alegerilor europarlamentare.

Să se elimine excesul de la Ministerul Ddezvoltării, să se facă o corectă evaluare a taxei pe stâlp, care în realitate este de cel puțin 1.5 mld.

Fac apel la Parlament și la Guvern să nu se introducă această taxă suplimentară care va crește prețurile de consum.

Degeaba avem creștere economică și comenzi pentru industrie, dacă prețurile o să crească.

Despre Jobbik

Am observat ieri o prezență la vârf a partidului extremist Jobbik din Ungaria. C red că a venit timpul să punem capăt acestor manifestări.

Cer public Guvernului și Parlamentului să emită un act normativ prin care prezența acestui partid să fie interzisă pe teritoriul României.

Voi avea o discuție aplicată cu ocazia CSAT, pentru că libertatea, democrația, dreptul la liberă exprimare, nu pot merge până la nivelul la care, prin abordari extremiste, faci rău altora. Jobbik este un partid extremist, de care le este rușine și guvernanților de la Budapesta. 

Despre grațierea lui Gheorghe Popescu și Gheorghe Becali

Nici nu i s-a scris motivarea. Aş vrea să ştiu dacă a plătit cineva bani pentru asemenea campanii. Mi se pare o campanie plătită şi nejustificată. Procedura este cu totul alta şi, dacă televiziunile ar respecta statul de drept, ar citi legea care permite preşedintelui graţierea.

Am un aviz negativ în privinţa lui Becali, dar graţierea este un act care reflectă numai dorinţa preşedintelui

Nu am mai avut motive să cred că justiţia nu ar funcţiona. În primul mandat am fost reținut, în al doilea mandat am eliminat din acticvitatea mea grațierile. Nu vreau să descurajez, acționez de la caz la caz, până acum nu am văzut motive care să justifice o grațiere.

Nu i-am retras decoraţia lui Gică Popescu, nu putem renega persoanele care au greşit. Legea spune clar: Preşedintele poate retrage decoraţia, deci nu este obligat să o facă.

Oameni care au fost decorați și au intrat în închisoare: nimănui nu i-am ridicat decorația pentru că omul care a intrat în închisoare pentru că a greșit nu poate fi negat pentru ce a făcut înainte de a intra în închisoare.

Despre vizita la sediul Fudației Mișcarea Populară

Bănuiesc că știe toată lumea că m-am despărțit complet de PDL, ca am propus formarea unei fundații, Mișcarea Populară, care a generat un partid. Ieri am fost la sediul fundației, pentru niște discuții. Am dreptul să mă duc la sediul oircărei fundații, după cum am dreptul să mă duc și la orice partid. Un singur lucur nu am dreptul să fac: să devin membru al unui partid. Dar nimeni nu mă poate opri să susțin, să votez Partidul Mișcarea Populară.

Nu am discutat despre alegeri (alegerile europarlamentare, n.r.).

M-am dus să-i cunosc oamenii aceia care sunt șefi de filiale. E adevărat că erau amestecați: și șefi de filiale ai Partidului Mișcarea Populară, și șefi de filiale ai Fundației Mișcarea Populară.

A fost prima dată când am avut ocazia să le spun ce aș fi vrut de la această construcție când am propus să se formeze. A fost o discuție politică, de bună seamă.   

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri