Traian Băsescu: Susțin că politica fiscal-bugetară proiectată de Guvernul Ponta și aprobată de FMI este greșită 

Data publicării:
basescu noua tribuna 1 presidency-8.ro

Principalele declarații ale președintelui:

Există o nouă șansă să punem sub semnul întrebării acciza la combustibil. Ordonanța de urgență nu a fost aprobată, ci a fost retrimisă.

Am o scrisoare care va fi trimisă la Parlament, cu argumente de ce trebuie respinsă.

Știu că creșterea e mult dorită de angajații de la Antena 3 și de propagandiști, dar este o povară enormă pentru economie și pentru români.

Sper ca ceea voi spune să fie dezbătut în primul rând de oameni care înțeleg și nu de propagandiști.

Politica fiscal-bugetară a guvernului Ponta, aprobată de FMI, este greșită și trebuie imediat ajustată.  

Președintele a arătat că au fost introduse 35 de taxe noi, ceea ce reprezintă o povară enormă pentru economie și pentru cetățeni.

Cifrele de pe primele trei luni ne arată acest lucru: în ianuarie a fost un plus la venituri de 435 de milioane de lei față de ce era planificat (deși se spunea că e de un miliard, dar acestea sunt calculele mele); în februarie a fost un minus de un miliard, iar în martie un minus de 950 de milioane de euro, deci deja al doilea miliard minus, a arătat președintele. 

„Ne pregătim de un eșec major în execuția bugetară”, a avertizat președintele. El a recurs din nou la argumentul cifrelor: în 2012 au fost înregistrate venituri de 193 miliarde de lei, în 2013, la o creștere economică de 3,5 la sută, a avut loc o creștere cu 7 miliarde de lei față de anul anterior, iar în 2014 sunt preconizate venituri de 217 miliarde de lei, ceea ce ar reprezenta o creștere cu 17 miliarde de lei față de 2013, când a fost creștere economică de 3,5%. Ce creștere economică ar trebui să avem ca să realizăm această țintă de venituri? a întrebat președintele, sugerând că este imposibil de atins o asemenea sumă.

Argumentul că se va colecta mai bine nu funcționează, e dărâmat de încasările pe primele trei luni. Nu ne putem baza pe o creștere explozivă a colectării ca să privim liniștiți spre o creștere de 17 miliarde de lei în venituri.

Susțin că politica fiscal bugetară proiectată de Guvernul Ponta și aprobată de Fond este greșită și riscăm să avem efecte de dezechilibrare a echilibrelor macroeconomice în lunile următoare.

Am trecut în 2009 și 2010 prin așa ceva și nu trebuie să mergem înainte pe această politică fiscală.

Am avut întotdeauna în Fond un partener, dar de data aceasta au greșit.

Nu e de conceput să generezi o politică fiscală ca să atingi dorințe ale unor politicieni. Asta înseamnă taxe și nu e sigur că le poți colecta.

Soluția corectă este revenirea la politica sănătoasă de a te baza pe venituri certe.

Abordarea a fost: de atâția bani am nevoie, ce taxe trebuie să mai bag?

Mai mult decât să trag public un semnal de alarmă nu am ce să fac. Guvernul și Parlamentul își asumă responsabilitatea, dar îi rog să se aplece asupra a ceea ce spun.

Riscăm să creștem șomajul.

Este un semnal de maximă gravitate pe care îl trag și la adresa Guvernului, și la adresa Parlamentului, și a FMI. 

Mai sunt venituri suplimentare față de estimarea din buget care vor veni din taxa pe stâlp, estimez un miliard în plus, vor mai fi 500-700 de milioane de lei în plus pe diferența de preț la gaze, s-a introdus o taxă de 60% care nu afectează populația.

Avem 105 milioane de euro alocați de Uniunea Europeană care trebuie cheltuiți pentru locuri de muncă pentru tineri. Ar putea fi generate start-up-uri cu doi-trei angajați.

Mai sunt 400 de milioane de euro tot de la UE care trebuie cheltuiți pentru IMM-uri pentru persoane favorizate. Tinerii din zone cu șomaj de peste 20% se încadrează.

Cred că Guvernul ar trebui să acționeze imediat pentru că încasările din primele trei luni arată falimentul politicii fiscale.

Nu e un joc politic, vreau să prevenim o situație dificilă.

În aprilie vine misiunea Fondului, guvernul ar trebui să fie pregătit cu o nouă abordare.

Dacă socotim nerealizările față de planificarea pe primele trei luni, deja încasările pe taxa pe benzină și motorină s-au dus.

Nu avem aparat administrativ care să gestioneze returnarea de 4 cenți. Vor fi și tentative de fraudare.

Soluția corectă în acest stadiu este respingerea ordonanței de urgență și revenirea la prețurile vechi.

Banii europeni sunt soluția și pentru locurile de muncă, și pentru investiții.

Dl Dragnea a primit o alocare mare din mila premierului Victor Viorel ca să facă modernizarea satului și infrastructură județeană. Toate aceste proiecte sunt finanțabile și din bugetul 2007-2013, dar are și noul buget în care sunt prevăzute 5 miliarde de euro. România are cofinanțare de numai 5%.

Guvernul, dacă ar fi inteligent, s-ar bate să tragă bani din noul exercițiu bugetar. 24% din acești bani îi intră în bugetul de stat pentru că și TVA-ul e eligibil.

Are numai avantaje.

A găsit metoda cea mai simplă, taxele.

La orice spui, fătucile rujate spun că e propagandă electorală. Nu, e cel mai hotărât semnal de alarmă pe care îl trag public.

Se compară perioada de criză adâncă a României cu o perioadă în care trebuia să se relanseze.

În criză a trebui să ne salvăm țara de la un derapaj major,iar astăzi discutăm despre șansa de creștere. De ce trebuie să ne țâțim, pentru că niște oameni cred că e mai ușor să crești fiscalitatea, să nu ne doară capul? 

Este o frână pentru economie și consum.

Lăcomia stă mână în mână cu corupția. Lăcomia slăbatică după voturi pentru baronii locali.

Spun Fondului: „O asemenea politică este inadmisibilă!”

Sunt gata să le fiu partener de discuții pentru a corecta ce e de corectat.

Nu tot ce acceptă Fondul în relația cu Guvernul e acceptabili și pentru țară.

Ne îngropăm șansa de creștere.

Nu am decât un nume pentru asta: corupție.

Banii europeni sunt soluția, nu jecmănirea populației.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri