Traian Băsescu va primi cetățenia Republicii Moldova

Data publicării:
basescu timofti mfax 1

FOTO: presidency.ro

Actualizare 10.25. Fostul preşedinte al României Traian Băsescu va primi cetăţenia Republicii Moldova de la şeful statului moldovean, Nicolae Timofti, a declarat ambasadorul român la Chişinău, Marius Lazurca, într-un interviu acordat postului de radio Europa Liberă.

Întrebat câtă încărcătură simbolică ar avea informaţia că Băsescu va fi deţinătorul cetăţeniei Republicii Moldova, ambasadorul a declarat că la această întrebare ar trebui să răspundă „întâi de toate preşedintele Timofti, care printr-un gest suveran de generozitate, va acorda această cetăţenie, în al doilea rând, sigur, preşedintele Băsescu, care, cum se ştie, şi-a dorit mult această cetăţenie”.  


Atât în prima zi, cât şi în cea de-a doua zi a vizitei vom avea discuţii consistente legate de situaţia de securitate din regiune, situaţia de securitate a României şi a Republicii Moldova, evoluţia proceselor de apropiere de Uniunea Europeană a Republicii Moldova, precum şi relaţia bilaterală”, precizează Traian Băsescu.

Fostul președinte mai anunță că va vizita biserica de lemn maramureşeană „Sfinţii Martiri Brâncoveni” dăruită de România, Cetatea Soroca şi va avea și o întâlnire cu presa.

El menționează că în timpul acestei vizite îi va fi conferit Ordinul „Ştefan cel Mare”.

Fac precizarea că poziţiile pe care le voi exprima în această vizită privată NU ANGAJEAZĂ ROMÂNIA”, subliniază Traian Băsescu.

Pe 2 şi 3 aprilie voi efectua o vizită privată în Republica Moldova, la invitaţia preşedintelui Nicolae Timofti. Atît în...

Posted by Traian Băsescu on Wednesday, April 1, 2015

Purtătorul de cuvânt al Președinției de la Chișinău anunțase marți că fostul preşedinte al României Traian Băsescu va efectua, la sfârşitul acestei săptămâni, o vizită în Republica Moldova. Potrivit lui Vlad Ţurcanu, Traian Băsescu îşi onorează astfel o promisiune mai veche faţă de preşedintele moldovean, Nicolae Timofti, de a vizita Republica Moldova după expirarea mandatului său de şef de stat, scrie Mediafax.

Băsescu şi Timofti se vor deplasa vineri în oraşul Soroca, unde vor vizita cetatea din localitate, aflată în proces de restaurare, şi Biserica „Sfinţii Martiri Brâncoveni”.

Un alt motiv pentru care Traian Băsescu vine în Republica Moldova este şi faptul că urmează să i se acorde ordinul „Ştefan cel Mare”, a mai declarat Vlad Ţurcanu.

Preşedintele moldovean, Nicolae Timofti, a semnat la 13 martie un decret privind conferirea Ordinului „Ştefan cel Mare”, decorația militară supremă a Republicii Moldova, lui Traian Băsescu, pentru sprijinul constant acordat Chişinăului şi pentru contribuţia sa la promovarea securităţii şi democraţiei în regiune.

Distincția i-a fost acordată lui Traian Băsescu  „în semn de profundă gratitudine pentru contribuția sa deosebită la promovarea stabilității, securității și democrației în regiune și pentru sprijinul constant acordat Republicii Moldovaîn procesul de formare a cadrelor din domeniile apărării, securității și asigurării ordinii publice”, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale de la Chişinău.

Potrivit legislației moldovene, decoraţia se acordă „pentru acte de eroism şi conducere iscusită a operaţiunilor militare, pentru bărbăţie deosebită în timpul menţinerii ordinii publice, apărării drepturilor şi libertăţilor omului, pentru vitejie şi spirit de sacrificiu în asigurarea securităţii statului, în îndeplinirea unor misiuni speciale, pentru alte merite deosebite în apărarea libertăţii şi independenţei Republicii Moldova”.

Citiți și: 

Președintele R. Moldova boicotează parada de la Moscova de Ziua Victoriei. Timofti: Apropierea de NATO e singura șansă a țării

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri