Trei zile de doliu național. Când au mai fost coborâte drapelele în bernă în ultimii 15 ani

Data publicării:
drapel in berna - agerpres

FOTO: Agerpres 

Potrivit Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, zilele de doliu naţional sunt stabilite prin hotărâre de guvern. Actul normativ mai stabilește că, în zilele de doliu naţional, aşa cum au fost stabilite de guvern, instituţiile şi autorităţile publice centrale şi locale sunt obligate să arboreze în bernă (coborât pe jumătate - n. red) Drapelul României. În general, în zilele de doliu național, drapelul trebuie arborat în bernă şi la sediile partidelor politice, sindicate, la trecerile frontierei, pavilionul navelor.

De asemenea, posturile naţionale de radio şi televiziune, dar şi instituţiile de cultură trebuie să îşi adapteze programul, iar toate manifestările culturale, artistice şi sportive programate pentru zilele de doliu sunt amânate, reamintește avocat.net. 

Digi24 și-a modificat programele de sâmbătă și duminică, dedicându-le exclusiv acestui eveniment tragic. Toate emisiunile se vor reprograma, iar sâmbătă și duminică, de la ora 20.00 vor fi ediții speciale.

Ultima dată când în România a fost doliu național a fost în 26 iunie 2013, după accidentul din Muntenegru, soldat cu moartea a 18 români.

La 18 aprilie 2010 a fost doliu național în România în memoria victimelor accidentului aviatic de la Smolensk, în care și-a pierdut viața președintele de atunci al Poloniei, Lech Kaczynski, soția sa și alți 94 de oficiali polonezi.

La 3 august 2007 a fost doliu național în România, cu ocazia funeraliilor Patriarhului Teoctist.

Și la moartea Papei Ioan Paul al II-lea, la 8 aprilie 2005, a fost decretat doliu național în România.

La 14 martie 2004, Guvernul a decretat zi de doliu național pe teritoriul Romaniei în memoria victimelor atentatului de la Madrid din 11 martie, în care și-au pierdut viața și cetățeni români, și în semn de solidaritate cu poporul spaniol.

La 14 septembrie 2001 a fost zi de doliu național, după atentatele din SUA din 11 septembrie 2001.

Declarația martorului care spune că a fost primul care a anunțat Departamentul de Urgență
Incendiu în clubul Colectiv din Capitală. 27 de persoane au murit, 162 au fost rănite. Declaraţii cutremurătoare de la faţa locului. Cod roşu în spitalele din Bucureşti 
VIDEO. Declaraţii cutremurătoare ale martorilor la incendiul din clubul Colectiv: "Cine a fost mai tare trăieşte"
Incendiul din clubul Colectiv | Presa străină: Tragedia "a lăsat România uluită"
Martor la incendiul din clubul Colectiv, pentru Digi24: "Când a ajuns la tavan, focul s-a extins în 3 - 5 secunde, parcă era benzină"
Ce spun reprezentanţii firmei care au organizat show-ul pirotehnic din clubul Colectiv
VIDEO. Mobilizare fără precedent la Centrul de transfuzii din Bucureşti
Klaus Iohannis, la Spitalul Floreasca: Sunt cutremurat şi revoltat. Am indicii că nu au fost respectate reglementările legale
I. Lascăr, şeful Clinicii de Chirurgie de la Floreasca: "Este ca la război, se operează simultan în mai multe săli"
EXCLUSIV. Mărturie șocantă a firmei care a făcut antifonarea în clubul Colectiv

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri