Trei zile de foc: Caniculă în 26 de judeţe, cu maxime cuprinse între 36 şi 39 de grade Celsius

Data publicării:
canicula-1

Foto: Administraţia Naţională de Meteorologie

De duminică până marţi, România trece prin trei zile de foc, cu temperaturi extreme în aproape toată ţara. Atenţionarea cod galben de caniculă emisă de meteorologi a intrat în vigoare şi vizează 26 de judeţe din Maramureş, Banat, Crişana, Oltenia, Muntenia, vestul Transilvaniei, plus Capitala. În aceste zone, temperaturile maxime vor fi cuprinse pot depăşi 36 şi ajunge chiar la 39 de grade Celsius, la umbră.

În plus, indicele de disconfort termic poate depăşi pragul critic de 80 de unităţi în regiunile de câmpie şi local în zonele de deal şi podiş.

Pe cuprinsul ţării, temperaturile maxime sunt cuprinse între 28 şi 38 de grade, cu cele mai ridicate valori în regiunile sud-vestice – către 39 de grade. Cerul este variabil, mai mult senin, cu unele înnorãri dupã-amiaza în zona montanã, unde izolat pot fi averse şi descãrcãri electrice. Vântul suflă slab, până la moderat.

În Bucureşti, cerul este mai mult senin, iar vântul suflă în general slab. Temperatura maximã se poate situa în jurul valorii de 34 de grade.

Cum ne protejăm împotriva efectelor temperaturilor ridicate

Canicula face victime în Europa

Şi restul Europei se confruntă cu temperaturi record. Este instituit codul roşu de caniculă în Italia, insula Corsica, Austria, Croaţia, Serbia, Slovenia, Muntenegru, Cehia şi Ungaria.

Judeţele vizate de codul galben: 

Alba

Argeş

Arad

Bucureşti

Bihor

Brăila

Buzău

Cluj

Călăraşi

Caraş-Severin

Dâmboviţa

Dolj

Gorj

Giurgiu

Hunedoara

Ialomiţa

Mehedinţi

Maramureş

Olt

Prahova

Sibiu

Sălaj

Satu Mare

Timiş

Teleorman

Vâlcea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri