Trupe americane în Europa, imagini din culise

Data publicării:
exclusiv

4.000 de militari americani au ajuns din Statele Unite în Europa. Au adus cu ei tancuri şi maşini de luptă blindate. Centrul lor de comandă va fi în Polonia, dar aproape 1.000 dintre soldaţii veniţi de peste ocean se vor muta, pentru nouă luni, în România. O echipă Digi24 a fost în Polonia şi a vizitat tabăra americană din Zagan. Jurnaliștii au urcat în tancurile Abrams, arma preferată de americani în războaiele ultimelor patru decenii, ba chiar au asistat la antrenamente cu muniţie reală. Este cea mai mare desfăşurare de forţe americane în Europa din ultimii 27 de ani.

Militarii americani au descărcat primele tancuri în Polonia, în zona oraşului Zagan, aproape de graniţa cu Germania şi Cehia. După ce a petrecut aproape o lună pe drum, încărcate în trenuri, vapoare şi din nou în trenuri, armamentul trebuie verificat.

Militar american: În acest moment tancul scanează toată această zonă în căutare de ţinte. Sunt câteva ţinte ascunse care urmează să apară, le va indentifica, va căuta o soluţie balistică şi apoi va trage.

Tancul Abrams M1 este una dintre puternice maşini de luptă din lume. Poate să lovească ţinte aflate la distanţe de doi kilometri. Cântăreşte peste 60 de tone, ceea ce îl transformă într-unul dintre cele mai grele vechicule militare din lume. Nimic nu-i stă în cale.

Militar american: Vechiculele militare de aici trag cu muniţie anti-tanc, dar care poate fi folosită şi pentru a doborî elicoptere.

Tragerile din poligonul polonez s-au făcut cu muniţie reală.

Dragoş Sasu, reporter Digi24: Arma principală a tancului Abrams este tunul de 120 de mm. Maşina de luptă este dotată şi cu trei mitraliere puternice.

Militar american: Eu sunt cel care se ocupă cu încărcarea muniţiei. De fiecare dată când se trage cu acest tun eu pun înăuntru muniţie de calibru 120 de mm. Îmi ia aproximativ trei secunde să reîncarc.

Militar american: Cea mai importantă armă este tunul de calibru 120 de mm. Este puternic şi arată forţă. Asta este motivul pentru care suntem aici: să descurajăm orice formă de agresiune. Iar un tanc, în special prin puterea tunului său, arată acestă această forţă.

În câteva zile, un sfert dintre militarii americani pleacă din Polonia spre România. Vor locui în baza de la Mihail Kogălniceanu din judeţul Constanţa. Primele trenuri cu echipamente de luptă au fost deja încărcate şi în curând vor pleca spre ţara noastră. Alţi militari au plecat deja spre Ţările Baltice.

Operaţiunea americanilor în Europa a fost decisă în mandatul fostului preşedinte american Barack Obama şi costă 3,4 miliarde de dolari. Guvernul de la Washington a vrut să trimită astfel un mesaj Rusiei, după anexarea ilegală a peninsulei Crimeea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri