Trupe americane, în marș din România spre Republica Moldova

Data publicării:
regiment cavalerie 2 sua - fb

FOTO:  Facebook

Potrivit site-ului deschide.md, este o premieră istorică pentru Republica Moldova.  Mai exact, trupele Regimentului 2 Cavalerie al SUA vor porni pe 2 mai de la Iași spre Batalionul de Geniu de la Negrești, după care se vor îndrepta spre Brigada I de Infanterie Motorizată de la Bălți, urmând ca la 9 mai tehnica Regimentului american să fie expusă în Piața Marii Adunări Naționale. 

„De menţionat că unităţile de tehnică americane vor intra în Republica Moldova la 2 mai curent, prin punctul de trecere Sculeni şi se vor deplasa pe drumul naţional M14, urmând traseul Sculeni — Făleşti — Negreşti”, precizează și Ministerul Apărării de la Chișinău.

Cei aproximativ 200 de militari americani se vor afla pe teritoriul Republicii Moldova în perioada 2 mai - 21 mai, anunță Ambasada SUA la Chișinău. Ei vor participa la un exercițiu comun cu militarii moldoveni, care se va axa pe activități de pregătire medicală, mentenanță și operațiuni geniste. 

Potrivit Ministerului Apărării din Republica Moldova, în cadrul „Dragon Pioneer 2016” vor fi utilizate 58 de unităţi de tehnică din dotarea armatei SUA, dintre care 11 maşini de luptă şi asigurare de luptă (geniu), 18 maşini de manevră HMMWV, 29 maşini de transport, medicale, geniu. Armata Naţională a R. Moldova va participa cu 40 de maşini de geniu şi asigurare.

Acest marş de dislocare va fi urmat, în perioada 20 mai - 6 iunie, de un exerciţiu militar multinaţional denumit „SARMIS-16”, ce se va desfăşura în poligonul de la Cincu, exerciţiu inclus în programul NATO – MTEP (Military Training and Exercise Programme), fiind parte a activităţilor de instrucţie cuprinse în cadrul Operaţiei „Atlantic Resolve”, precizează Brigada 15 a armatei române.

Operaţia „Atlantic Resolve” are ca scop asigurarea flancului estic al NATO în contextul climatului actual de securitate.
Misiunea constă în asigurarea prezenţei forţelor americane, instruirea/antrenarea specifică acestora în comun cu partenerii, într-un cadru bilateral şi multinaţional, în vederea demonstrării capabilităţilor şi verificării interoperabilităţii între structuri, precum şi întăririi relaţiilor de cooperare militară bilaterale.

În baza documentelor care reglementează instrucţia şi exerciţiile în forţele terestre, a înţelegerilor şi documentelor bilaterale cu partenerul american, în anul de instrucţie 2016 au fost planificate activităţi de instruire în comun ale militarilor SUA cu structuri militare din forţele terestre.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri