Turnul unei biserici vechi de 700 de ani s-a prăbuşit pentru că nu a fost reabilitată

Data publicării:
turn biserica daramat

Localnicii din Rotbav spun că turla bisericii, înaltă de 60 de metri şi veche de peste 700 de ani, s-a prăbuşit în doar câteva secunde.

„Dezinteres mult, nu s-au făcut consolidări. Nu s-a interesat nimenea, a renovat acolo unde nu trebuie”, spune un localnic din Rotbav.

„Nu s-a făcut o reparaţie la el. Ultima reparaţie ce a avut turnul ăsta a fost în 1977. Şi de-atunci? Absolut nimic”, adaugă alt localnic.

Biserica din Rotbav, construită în jurul anului 1300 şi fortificată 100 de ani mai târziu, este una dintre cele mai vechi construcţii de acest gen din Ţara Bârsei. De aceea este încadrată în categoria monumentelor istorice de maximă importanţă. Ultima dată biserica a fost consolidată după un incendiu care a distrus jumătate din localitate, în 1732.

„Odată cu prăbuşirea turnului Bisericii Evanghelice, localitatea Rotbav a rămas fără una din cele mai importante cărţi de vizită. Până azi noapte, turnul îi întâmpina pe toţi cei care circulau cu maşina, pe Drumul Naţional 13, între Braşov şi Sighişoara”, spune Claudiu Loghin, reporter.

„Se va proceda la eliberarea molozului şi obţinerea unui aviz de urgenţă, de la Direcţia Judeţeană pentru Cultură Braşov”, spune Ruxandra Ştefan, director executiv Direcţia Judeţeană pentru Cultură Braşov.

Lăcaşul de cult este în proprietatea Bisericii Evanghelice de Confesiune Augustană, din România. Potrivit unei estimări făcute de autorităţilor locale, costurile reabilitării monumentului, înainte de prăbuşirea turnului, ar fi fost de aproximativ trei milioane de euro. Primăria a iniţiat acum trei ani demersuri pentru a prelua administrarea bisericii, însă acestea nu s-au încheiat.

„Nu sunt resurse, s-a făcut ce s-a putut, nu mai sunt nici enoriaşi.Dacă ai bani, se poate. Dacă n-ai, nu se poate, e simplu”, afirmăSimon Peter, membru Consistoriul Districtual al Bisericii Evanghelice.

Cred că timpul, nepăsarea celor de la biserică în primul rând, pentru că trebuia să-şi ia măsurile necesare sau, dacă au văzut că nu pot întreţine aceste monumente foarte vechi, trebuia să le predea”, declarăSorin Taus, primar Feldioara.

La începutul săptămânii, turnul unei alte biserici evanghelice din judeţul Braşov a fost parţial distrus. Pagubele de la biserica din Roadeş sunt mai mici decât la Rotbav, însă specialiştii spun că, şi acolo, întregul monumentul este în pericol să se prăbuşească.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri